Läkare kan pressas till strejkbryteri – ”svårt och stressigt” Läkarna balanserar på gränsen till strejkbryteri när solidariteten och patienter och egen hälsa ständigt bryts mot varandra säger läkaren Emilia Rotstein. Foto: Johan Nilsson, Caisa Rasmussen/TT

Läkare kan pressas till strejkbryteri – ”svårt och stressigt”

Vårdstrejken Läkare ska ta individuellt ansvar för att inte beordra strejkbryteri. "Svårt och stressig" anser överläkaren Emilia Rotstein. Vid flera tillfällen har arbetsgivaren gått över gränsen, säger Läkarförbundet.
28 jun 2024 | 08:59
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sjuksköterskor och biomedicinska analytiker strejkar, med vissa undantag, över hela landet. Så även på Karolinska Huddinge, där läkaren Emilia Rotstein jobbar.

– Det är viktigt att poängtera att det är klart att vi stöttar våra fackliga kollegor och det är känslan på golvet också. Vi behöver hålla ihop med dem och hålla oss neutrala, säger Emila Rotstein, överläkare på kvinnokliniken.

Men samtidigt innebär strejken en ökad press på läkarna. Regionerna försöker lösa personalbortfallet på olika sätt. En del stänger ned. Andra fortsätter med lägre bemanning. 

På Karolinska Huddinge har vissa avdelningar stängt ned, men patienterna är ju fortfarande där. De har därför fått flyttas till andra avdelningar som då i sin tur får högre belastning. 

– Det är ju så pressat i vården som det är, sedan är sommarschemana på gång och sedan gäller det att vara lojal med våra kollegor i Vårdförbundet. Det blir en väldigt stor påverkan på arbetsmiljön. Å ena sidan har vi krav att lösa vårdplatserna och tillhandahålla vård, men andra sidan inte bryta mot blockaden. Det har varit svårt och stressigt, säger hon. 

Ju osäkrare anställning du har, desto svårare är det att hävda sin neutralitet

Läkarförbundet har gått ut med en officiell linje till sina medlemmar. De ska ”iaktta neutralitet”. ”Inga läkare ska göra vårdförbundets medlemmars jobb”. ”Läkarförbundets medlemmar ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren i konflikten”. Det skriver förbundet på hemsidan.

För Emilia Rotstein, som inte bara är läkare utan även fackligt ombud och skyddsombud för Läkarförbundet, blir alla dessa avvägningar ytterst påtagliga. Men balansgången mellan sin egen och patienternas hälsa och solidariteten med strejkande kollegor är något som alla läkare måste hantera dagligen.

– Vi ska fortsätta göra våra arbetsuppgifter, men inte andras. Man får verkligen tänka till för vi arbetar ju ofta i team och då är det ju inte så viktigt vilka som är vems arbetsuppgifter utan bara att sakerna blir gjorda. Nu måste man verkligen tänka till så att man fortsätter vara neutral. Man slits mellan lojaliteten, solidariteten och pressen att tillhandahålla vård. Gränserna suddas lätt ut vad som är mina specifika uppgifter, säger hon. 

Gränsfall av uppmaning till strejkbryteri har skett 

Även om Emilia Rotstein visserligen själv känt pressen att rädda upp och jobba mer, upplever hon inte att hon har pressats av arbetsgivaren. 

Yvonne Dellmark Foto: Adam Wrafter/TT

Men Yvonne Dellmark, andra vice ordförande i Stockholms läkarförening, som förbundets lokalavdelningarna kallas, kan ge exempel på ett tveksamt fall som krävde invändning. I det fallet rörde det sig snarare om en risk att läkarna genom att tillfälligt överta chefsroll skulle beordra strejkande att utföra skyddsarbete. Det hade i så fall inneburit att vårdförbundets medlemmar varit tvungna att bryta strejken.

Både Läkarförbundet och arbetsgivaren i frågas tolkning av neutralitetsrätten är att det är upp till den enskilde att invända. Läkarförbundets generella deklaration räcker inte. 

Vi har fått flera signaler om att arbetsgivarna agerat på ett olämpligt sätt.

– Jag kan fortfarande beklaga om man utnyttjar det tillfället, men eftersom avtalet tolkas som det gör får vi följa förbundets direktiv, säger Yvonne Dellmark och tillägger:

– Ju osäkrare anställning du har, desto svårare är det att hävda sin neutralitet, säger hon. 

Läkarförbundet: ”kommer agera”

Men Läkarförbundets ordförande, Sofia Rydgren Stale, säger att centralt har man fått in flera larm om situationer som direkt utmanat neutralitetsrätten. 

Sofia Rydgren Stale
Sofia Rydgren Stale Foto: Stina Stjernkvist/TT

”Vi har fått flera signaler om att arbetsgivarna agerat på ett olämpligt sätt. Vi märker att många arbetsgivare inte var särskilt väl förberedda när strejken bröt ut och inte hade kunskap om regelverket kring varsel och strejker. Det har lett till en del mindre kloka beslut från arbetsgivarens sida.”, skriver hon i ett mejl till Arbetsvärlden.

Enligt förbundet har det till exempel hänt att läkare fått ringa upp och svara på patienters frågor, eller att göra urvalet kring vilka patienter som ska prioriteras först. Båda uppgifterna är något som vanligen sjuksköterskorna utför. 

”Vi har en nära dialog med Vårdförbundet i den här frågan och följer utvecklingen noga. I de fall där vi konstaterat att arbetsgivaren agerat på ett felaktigt sätt så kommer vi att agera och påkalla tvisteförhandlingar.”, skriver Sofia Rydgren Stale i mejlet. 

28 jun 2024 | 08:59

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev