Kräver förhandling med Staffanstorps kommun: ”Socialtjänsten uppmanas till lagbrott” Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro **

Kräver förhandling med Staffanstorps kommun: ”Socialtjänsten uppmanas till lagbrott”

Akademikerförbundet SSR har lämnat in en förhandlingsframställan till Staffanstorps kommun. Kommunstyrelsen har beslutat att personer som misstänks för samröre med terrororganisationer ska nekas stöd från kommunen.
22 mar 2019 | 14:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Staffanstorps kommuns beslut bryter mot socialtjänstlagen, menar Akademikerförbundet SSR som organiserar socionomer och flera andra yrkesgrupper av samhällsvetare.

Enskilda kommuner kan inte kringgå lagen genom att besluta att individer eller grupper ska undantas på speciella grunder, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Även forskare som till exempel Moa Kindström Dahlin, universitetslektor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, konstaterar för TT att Staffanstorps kommuns beslut bryter mot socialtjänstlagen.

Det är oacceptabelt att kommunen försätter enskilda tjänstemän i denna rävsax.

I ett skarpt läge kan en socialsekreterare alltså göra sig skyldig till tjänstefel om hen avslår en ansökan om försörjningsstöd med motiveringen att den sökande misstänks för samröre med exempelvis IS. Å andra sidan kan socialsekreteraren, om hen följer gällande lagstiftning istället för kommunens beslut, anklagas för arbetsvägran, skriver förbundet vidare.

‒ Det är oacceptabelt att kommunen försätter enskilda tjänstemän i denna rävsax. Vi har därför begärt en förhandling med arbetsgivaren för att klargöra vår inställning, nämligen att beslutet strider mot gällande rätt i de delar som rör myndighetsutövning, säger Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR, i pressmeddelandet.

Nyhetsbrev

Kommunalrådet i Staffanstorp Christian Sonesson säger till Aftonbladet att han vill ta frågan till riksdagen.

– Stöter man på lagstiftning som gör att det inte går att genomföra, då tar vi med oss det till riksdagen så får de svara på om de tycker att det är rimligt. Men självklart vill vi att det ska genomföras i praktiken, det är vår ambition.

22 mar 2019 | 14:11
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev