Polisförbundets nya ordförande vill värna professionen

Polisförbundets nya ordförande vill värna professionen

Polisförbundet kongress 2022 Polisförbundet har en ny ordförande i Katharina von Sydow. Hon hoppas att det inte blir ett enda politiskt utspel om att snabbutbilda poliser.
28 sep 2022 | 17:09
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det var förra sommaren som nuvarande ordförande Lena Nitz meddelade att hon vill lämna posten efter tolv år som ordförande för Polisförbundet.

I dag, onsdagen den 28 september, valdes Katharina von Sydow enhälligt till ny ordförande på förbundets kongress.

Vilken är den första fråga tar tag i?

– Att värna professionen. Att satsa på kompetensutveckling. Och att polisutbildningen blir kandidatexamen, så att vi kan koppla på vidareutbildning, forskning och så vidare.

Varför är det viktigt?

– Dels för att locka till utbildningen, unga människor vill ha en kandidatexamen de kan bygga vidare på. Och dels för att polisyrket är så komplex, i dag rymmer inte åren på skolan allt man behöver lära sig. Jag hoppas verkligen inte man börjar prata om att snabbutbilda poliser igen.

Vill hinna jobba mer förebyggande

Hur påverkar det att företräda en yrkesgrupp som är så i fokus för politisk debatt?

– Det är en förmån att få gehör, men också ett ansvar. Jag har ett ansvar att lyfta de problem som kommer, som när politiska partier springer iväg och gör partipolitik av sådant man behöver ha en lugn och sansad debatt kring. Då är det viktigt att vi finns där som en röst och problematiserar.

Vilken är den viktigaste fackliga frågan för att fler brott ska klaras upp?

– Att vi är tillräckligt många. Många kolleger upplever att de inte hinner med i den utsträckning man vill. Men det ska vara rätt poliser, man måste se vad som finns i uniformen. Det är inte bara antal huvuden.

– Men blir vi fler kan vi också vara ute i ökad utsträckning, och jobba förebyggande. Det är det mest effektiva för att minska brottsligheten.

Det är en förmån att få gehör, men också ett ansvar

Ni växer i antal men andelen som är med i facket sjunker, varför?

– Dels tror jag det är en allmän samhällstrend. Men vi får ju naturligtvis analysera det vidare. Det handlar ju även om att vara närvarande på arbetsplatser. Jag tror också att pandemin påverkat att vi inte kunnat vara ute på polisutbildningarna på samma sätt som tidigare.

Hur ska ni få fler förtroendevalda?

– Det är en viktig fråga, som jag inte har svar på i dag. Vi har fått ett nytt kollektivavtal som reglerar hur mycket facklig tid vi får ta ut, det ställer till en del för oss att kunna delta i fackliga sammankomster.

Ser du Tunna blå linjen och ger den en rättvis bild av polisvardag?

– Det jag sett är den mest sanna bild jag sett av en polis vardag i yttre tjänst. De i inre tjänst syns inte lika mycket. Men den är trovärdig.

28 sep 2022 | 17:09
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev