Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Godkänn
Hot och våld mot tullare kartläggs Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
En tulltjänsteman kontrollerar inresande i Värtahamnen i Stockholm.

Hot och våld mot tullare kartläggs

Tullen Tullare möter en allt tuffare arbetsmiljö. Tulltjänstemän som har hotats av tunga kriminella tvingas leva med skyddade personuppgifter. För första gången på 30 år ska Tullverket nu genomföra en hotbildsanalys.
27 apr 2015

Analysen genomförs på uppmaning av fackförbundet Tull-Kust. I maj sätter sig facket i ett möte med Tullverkets högsta ledning och drar upp riktlinjerna för arbetet.
Tullverkets ändrade inställning är en facklig framgång. Vid flera tillfällen har förbundet fått nej när det önskat en övergripande kartläggning av den allt farligare arbetsmiljön.

Mats Hansson, Tull-Kust.

Mats Hansson, Tull-Kust.

− Skam den som ger sig, säger Mats Hansson, nationellt huvudskyddsombud, när han via Arbetsvärldens reporter får den positiva nyheten.

Under de senaste åren har ett 70-tal hot utdelats mot tulltjänstemän, de har varit utsatta för ett 50-tal smitningar och vid något tillfälle hamnat i skottlossning. Vid ett ingripande tillsammans med polis i april förra året skadades en misstänkt narkotikasmugglare svårt i en skottlossning.

Men tullarnas arbetsmiljö kan vara farlig även på andra sätt. I vintras rapporterades att fyra tulltjänstemän hade insjuknat i samband med narkotikabeslag. Efter provtagning kan Tullverket koppla symptomen till de nätdroger som togs om hand.

”Vi har kollegor som lever med skyddade personuppgifter.”

Alla allvarliga händelser rapporteras till myndigheten centralt. Ett särskilt problem är hoten mot tulltjänstemän. Inom Tull-Kust finns en besvikelse över att så många av polisens förundersökningar i dessa fall läggs ner.
− Vi möter även förtäckta hot mot oss i brottsutredningar. Vi har kollegor som lever med skyddade personuppgifter eller har tvingats flytta, säger Mats Hansson.

Lars Kristoffersson, Tullverket. Foto: Tullverket

Lars Kristoffersson, Tullverket. Foto: Tullverket

På Tullverket bekräftar man att ingen hotbildsanalys genomförts sedan mitten av 1980-talet, men förklarar att arbetsgivaren dagligen arbetat med frågorna genom det systematiska arbetsmiljöarbetet.
− Vi försöker hela tiden arbeta med att personalen ska ha så trygg arbetsmiljö som möjligt, säger Lars Kristoffersson, biträdande chef för den brottsbekämpande verksamheten.

Inom Tull-Kust har man däremot varit besviken över att ingen övergripande hotbildsanalys genomförts på 30 år.
− Vi har fått nya arbetsuppgifter och möter en helt annan verklighet när vi ska utföra dem än vad vi tidigare hade, säger Mats Hansson.
Den vanligaste incidenten är smitningar när tulltjänstemannen visar stopptecknet inför ett ankommande fordon.
− Föraren bara drar. De struntar i om någon står i vägen. Lyckligtvis har inga allvarliga personskador inträffat än.

På Tullverket understryker Lars Kristoffersson att arbetsgivaren gjort stora förändringar för att trygga personalens arbetsmiljö.
− Under årens lopp har vi arbetat mycket med att förbättra säkerheten för vår operativa personal.
− Det gäller utformning av lokaler, förbättring av uniformspersedlar, beväpning med expanderbara batonger och utbildning i bland annat konflikthantering. Alla i operativ tjänst har tilldelats pepparsprej och vi har skyddsvästar.

”I dagsläget är det inte aktuellt med beväpning av personal i uniform.”

Frågan om uniformerad personal ska beväpnas med skjutvapen splittrar däremot kåren. Idag kan civilklädda tullare med uppdrag inne i landet bära pistol, men får endast använda vapnet i nödvärn om någons liv är i fara.
− I dagsläget är det inte aktuellt med beväpning av personal i uniform, säger Lars Kristoffersson.
− Vi ska alltid göra en riskbedömning och avstå ingripandet om det inte är säkert nog. Om det är för farligt att agera ska vi låta bli.

Rapporterade hot och våldsamheter 2012-2014

 • 66 hot
 • 51 smitningar
 • 3 vapenincidenter
 • 53 incidenter med våld
 • 2 vådaskott
 • 2 skottlossningar

Källa: Tullverket

27 apr 2015
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Rapporterade hot och våldsamheter 2012-2014

 • 66 hot
 • 51 smitningar
 • 3 vapenincidenter
 • 53 incidenter med våld
 • 2 vådaskott
 • 2 skottlossningar

Källa: Tullverket

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan