Hot och våld mot tullare kartläggs Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
En tulltjänsteman kontrollerar inresande i Värtahamnen i Stockholm.

Hot och våld mot tullare kartläggs

Tullen Tullare möter en allt tuffare arbetsmiljö. Tulltjänstemän som har hotats av tunga kriminella tvingas leva med skyddade personuppgifter. För första gången på 30 år ska Tullverket nu genomföra en hotbildsanalys.
Carl von Scheele
27 apr 2015 | 11:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Analysen genomförs på uppmaning av fackförbundet Tull-Kust. I maj sätter sig facket i ett möte med Tullverkets högsta ledning och drar upp riktlinjerna för arbetet.
Tullverkets ändrade inställning är en facklig framgång. Vid flera tillfällen har förbundet fått nej när det önskat en övergripande kartläggning av den allt farligare arbetsmiljön.

Mats Hansson, Tull-Kust.

Mats Hansson, Tull-Kust.

− Skam den som ger sig, säger Mats Hansson, nationellt huvudskyddsombud, när han via Arbetsvärldens reporter får den positiva nyheten.

Under de senaste åren har ett 70-tal hot utdelats mot tulltjänstemän, de har varit utsatta för ett 50-tal smitningar och vid något tillfälle hamnat i skottlossning. Vid ett ingripande tillsammans med polis i april förra året skadades en misstänkt narkotikasmugglare svårt i en skottlossning.

Men tullarnas arbetsmiljö kan vara farlig även på andra sätt. I vintras rapporterades att fyra tulltjänstemän hade insjuknat i samband med narkotikabeslag. Efter provtagning kan Tullverket koppla symptomen till de nätdroger som togs om hand.

”Vi har kollegor som lever med skyddade personuppgifter.”

Alla allvarliga händelser rapporteras till myndigheten centralt. Ett särskilt problem är hoten mot tulltjänstemän. Inom Tull-Kust finns en besvikelse över att så många av polisens förundersökningar i dessa fall läggs ner.
− Vi möter även förtäckta hot mot oss i brottsutredningar. Vi har kollegor som lever med skyddade personuppgifter eller har tvingats flytta, säger Mats Hansson.

Lars Kristoffersson, Tullverket. Foto: Tullverket

Lars Kristoffersson, Tullverket. Foto: Tullverket

På Tullverket bekräftar man att ingen hotbildsanalys genomförts sedan mitten av 1980-talet, men förklarar att arbetsgivaren dagligen arbetat med frågorna genom det systematiska arbetsmiljöarbetet.
− Vi försöker hela tiden arbeta med att personalen ska ha så trygg arbetsmiljö som möjligt, säger Lars Kristoffersson, biträdande chef för den brottsbekämpande verksamheten.

Inom Tull-Kust har man däremot varit besviken över att ingen övergripande hotbildsanalys genomförts på 30 år.
− Vi har fått nya arbetsuppgifter och möter en helt annan verklighet när vi ska utföra dem än vad vi tidigare hade, säger Mats Hansson.
Den vanligaste incidenten är smitningar när tulltjänstemannen visar stopptecknet inför ett ankommande fordon.
− Föraren bara drar. De struntar i om någon står i vägen. Lyckligtvis har inga allvarliga personskador inträffat än.

På Tullverket understryker Lars Kristoffersson att arbetsgivaren gjort stora förändringar för att trygga personalens arbetsmiljö.
− Under årens lopp har vi arbetat mycket med att förbättra säkerheten för vår operativa personal.
− Det gäller utformning av lokaler, förbättring av uniformspersedlar, beväpning med expanderbara batonger och utbildning i bland annat konflikthantering. Alla i operativ tjänst har tilldelats pepparsprej och vi har skyddsvästar.

”I dagsläget är det inte aktuellt med beväpning av personal i uniform.”

Frågan om uniformerad personal ska beväpnas med skjutvapen splittrar däremot kåren. Idag kan civilklädda tullare med uppdrag inne i landet bära pistol, men får endast använda vapnet i nödvärn om någons liv är i fara.
− I dagsläget är det inte aktuellt med beväpning av personal i uniform, säger Lars Kristoffersson.
− Vi ska alltid göra en riskbedömning och avstå ingripandet om det inte är säkert nog. Om det är för farligt att agera ska vi låta bli.

Carl von Scheele

/ Kontakta skribenten

27 apr 2015 | 11:19

Relaterad läsning

Rapporterade hot och våldsamheter 2012-2014

 • 66 hot
 • 51 smitningar
 • 3 vapenincidenter
 • 53 incidenter med våld
 • 2 vådaskott
 • 2 skottlossningar

Källa: Tullverket

Visa artikelns 7 kommentarer
Kommentera
 1. Av Farlig 27 apr 2015:

  Så våra gränser ”skyddas” av personal som när någon farlig dyker upp, backar? Då är det ju rätt folk som får röra sig fritt över gränsen..

 2. Av Kent 27 apr 2015:

  Pinsamt att den enda myndighet som finns i Sverige som jobbar mot smuggling låter bli att ingripa när det blir lite hotfullt. Vem ska då stoppa vapen och narkotika som flödar in i landet?

 3. Av Peter 27 apr 2015:

  Det finns ett sakfel i artikeln.
  ” men får endast använda vapnet i nödvärn om det egna livet är hotat. ”
  Tjänstepistolen får användas när fara för eget eller annans liv föreligger.

 4. Av Anton 27 apr 2015:

  Föregriper inte den bitr chefen Kristoffersson den kommande analysen med sitt yttrande om ev. beväpning? Det är väl bla det som analysen ska komma fram till, om en tulltjänsteman i yttre tjänst har en adekvat skyddsutrustning!? Mycket märkligt också att en statlig myndighet tvingas avstå från den av Riksdag/regering lagda regleringsbrev! Vem ska då utfärda kontrollerna vid Sveriges gräns? Och i vilket skedde ska en tjänsteman backa och avstå från en tjänsteåtgärd? Det valet känns som man gör när situationen redan är ett faktum!?
  Ska bli intressant att följa analysen och se vad Tullverket finner för svar!

 5. Av Kent 28 apr 2015:

  Det är för anställda inom Tullverket KRISTALLKLART att GD gett direkta order om att frågan om vapen skall dödas.

  Min analys är att detta beror på att FINANSDEPARTEMENTET gett direktiv till GD om att frågan inte får lyftas; då är ju GD bakbunden!

  Det sista är att Tullverket idag är totalt splittrat där Stockholm kör sitt politiskt anpassade race medans resten av Verket har anpassat sig till verkligheten.

 6. Länkad till från nyheter.4an.eu - "Hot och våld mot tullare kartläggs | 4an Nyheter" 28 apr 2015:
  […] Källa: arbetsvarlden.se […] - Läs hela texten här
 7. Länkad till från krigsmakten.wordpress.com - "Tullen – Beväpning | krigsmakten" 14 okt 2015:
  […] Något som man nu går med på att göra men biträdande chefen för den brottsbekämpande verksamheten säger: […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Rapporterade hot och våldsamheter 2012-2014

 • 66 hot
 • 51 smitningar
 • 3 vapenincidenter
 • 53 incidenter med våld
 • 2 vådaskott
 • 2 skottlossningar

Källa: Tullverket

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev