Här är facken som vinner medlemmar, och de som tappar Therese Svanström, TCO:s ordförande. Foto: Eva Edsjö.

Här är facken som vinner medlemmar, och de som tappar

Facklig utveckling De flesta av TCO:s förbund har förlorat medlemmar under pandemiåret 2021. Men tre av förbunden trotsar den negativa trenden.
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Den positiva trenden från 2020, när TCO:s medlemsantal ökade mer än någon gång sedan 1985, upprepades inte under det föregående året.

Efter att i ett decennium stadigt ökat sitt medlemsinflöde för varje år som gått hade TCO i årsskiftet 1 207 174 medlemmar, det vill säga 247 503 färre medlemmar än under årsskiftet 2020/21.

Det tyngst vägande skälet till TCO:s medlemstapp är Lärarförbundets utträde ur organisationen i november – i och med detta försvann ungefärligen 234 000 medlemmar. Men TCO:s bedömer att även pandemin och dess konsekvenser för arbetsmarknaden spelat in i det hela.

– Pandemin har medfört utmaningar, inte minst i värvningsarbetet, under en tid då många i tjänstemannayrken har arbetat på distans. Det är en viktig lärdom som jag vet att förbunden kommer att arbeta vidare med, säger Therese Svanström, ordförande i TCO, i uttalande på organisationens hemsida.

Har förlorat en handfull medlemmar

Ser man till utvecklingen i respektive förbund har denna på det hela taget inte varit särskilt dramatisk. Procentuellt har Finansförbundet förlorat flest medlemmar (2,7 %), och den största ökningen har skett inom Försvarsförbundet (1,8 %).

Om man så beaktar de totala siffrorna har mindre förbund som SYMF och Scen & film och TULL-KUST knappt förlorat en handfull medlemmar vardera, och Forena har sammantaget gått back med 13 personer.

Totalt har nedgången inom Unionen var den största – där har medlemsantalet sjunkit från 704 189 till 686 600 under det gångna året. Men det kan ses mot bakgrund av att förbundet under 2020 ökade sin medlemsbas med 29 746, vilket alltså är mer än vad man förlorade i fjol.

Vid sidan om Försvarsförbundet har ytterligare två förbund gått med plus under 2021: Fackförbundet ST och Vision. Det senare förbundet ökar för elfte året i rad.

Vårdförbundet och Polisförbundet har fortfarande inte offentliggjort sina medlemssiffror. Polisförbundet har meddelat Arbetsvärlden att siffrorna först kan publiceras på onsdag, efter det att en förankringsprocess med förbundsstyrelsen genomförts.

(Arbetsvärlden har i sin kartläggning utgått från förbundens totala antal medlemmar, vilket inbegriper såväl yrkesaktiva som studenter och pensionärer som alltjämt betalar medlemsavgift till förbunden.)

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar