”Gymnasiet bör inte bli obligatoriskt” Foto: Lars Schröder/TT.
Gymnasieminister (vid tillfället Skolkommissionens ordförande) Anna Ekström, utbildningsmniister Gustav Fridolin (MP) och minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S).

”Gymnasiet bör inte bli obligatoriskt”

Skolan Trots att utredningsdirektivet bäddat för obligatorisk gymnasieskola, föreslås det inte av Gymnasieutredningen som överlämnade sitt betänkande idag.
31 okt 2016 | 13:47
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Gymnasieutredningens betänkande presenterades idag av särskilda utredaren Helén Ängmo för gymnasieminster Anna Ekström. Gymnasieutredningen har haft i uppdrag att föreslå åtgärder för hur alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning.

Trots att direktivet bäddade för att gymnasieskolan skulle bli obligatorisk, så saknades det förslaget i utredningen. Istället, föreslog utredaren, bör kommunerna arbeta med uppsökande och aktiva åtgärder för att alla unga ska gå i gymnasiet.

Rektorer får vidare ett särskilt ansvar för att undvika studieavbrott. Elever som inte klarar att fullfölja en gymnasieutbildning föreslås kunna gå ett fjärde år i gymnasiet.

Yrkesprogrammen föreslås nu bli högskoleförberedande som grundalternativ. Men samtidigt ska eleven kunna välja bort den högskoleförberedande delen. Utredaren försvarade på presskonferensen bortvalsmöjligheten med att många elever vill ha ett yrkesfokus och att genomströmningen riskerade att bli lidande om högskolebehörighet är ett krav.

31 okt 2016 | 13:47
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev