Grekiska facket vill stanna i Eurozonen

Greklandskrisen Bekämpa skattefusk, men gör inte vanliga greker ännu fattigare. Det är budskapet från grekiska facket, när Arbetsvärlden fick en pratstund om krisen med Georgios Dassis, internationell sekreterare i centralorganisationen för privatanställda.
8 apr 2015 | 12:13
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Georgios Dassis är internationell sekreterare för grekiska centralorganisationen GSEE och sitter även i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, det rådgivande EU-organ som samlar representanter för arbetsgivare, arbetstagare och andra intresseorganisationer. Han vill att den grekiska regeringen överger åtstramningspolitiken.

”Man ska leta efter pengar hos de rikaste, inte hos de vanliga arbetarna.”

– Det behövs en ny stege för inkomstskatt. Man ska leta efter pengar hos de rikaste, inte hos de vanliga arbetarna. Och bekämpa skattefusk och bedrägerier med utbetalningar från socialförsäkringen, säger han till Arbetsvärlden.
Att bekämpa fusket fanns också med på den lista med reformer som den grekiska premiärministern Alexis Tsipras presenterade före påsk. Men det är ytterst tveksamt om den så kallade trojkan – IMF, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen – tycker att reformerna är tillräckliga för att man ska vilja betala ut det tidigare utlovade nödpaketet. Enligt Europaportalen vill långivarna dessutom se en avreglering av arbetsmarknaden och stora sänkningar av pensioner, något Dassis och GSEE är helt emot.
– Jag hoppas att Grekland och Eurogruppen ska komma överens om ett sätt för Grekland att betala sin skuld och stanna kvar i Eurosamarbetet. Men ytterligare sänkningar av löner och pensioner gör bara det grekiska folket fattigare och får inte ekonomin att komma igång igen. Hellre att Grekland får betala av skulden i långsammare takt.

”Vi vill ha frihet att förhandla våra löner.”

Han berättar att krisen lett till att kollektivavtalsförhandlingar avbrutits och att redan färdigförhandlade löner sänkts av staten.
– Vi vill ha frihet att förhandla våra löner, men det har också regeringen lovat att vi ska få.
Dassis säger att fackföreningsrörelsen är medveten om situationens allvar och är redo att stödja åtgärder som hjälper stora delar av befolkningen.
– Medlemsantalet har minskat eftersom det är så många som blivit arbetslösa och inte har möjlighet att fortsätta vara medlemmar.

Senaste budet är att Grekland i morgon torsdag ska betala tillbaka ett lån på cirka 450 miljoner euro till Internationella valutafonden. Även nästa vecka behöver större betalningar göras. Att Tsipras åkt till Ryssland för att träffa president Vladimir Putin har väckt mycket uppmärksamhet, men enligt Dagens nyheter förnekar den grekiska regeringen att man tänker be Ryssland om ekonomisk hjälp.

8 apr 2015 | 12:13

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev