Googles nya personalpolicy kan inskränka yttrandefriheten Anna Wikland, Sverigechef för Google på SvD Financial Forum på Grand Hôtel Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**

Googles nya personalpolicy kan inskränka yttrandefriheten

Personalpolicy Googles nya personalpolicy säger att anställda inte får förminska, håna eller förolämpa offentliga personer. ”Google riskerar att inskränka den svenska yttrandefriheten. I ett fritt land får man säga nedlåtande saker om Donald Trump, även på arbetsplatsen”, säger Helene Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.
Johanna Senneby
27 aug 2019 | 13:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På fredagen utfärdade Google nya officiella riktlinjer för sin personal. ”Att dela information och idéer med kolleger kan hjälpa till att bygga gemenskap, men att störa arbetsdagen genom att ha en rasande debatt om politik eller den senaste nyheten gör inte det. Vårt huvudsakliga ansvar är att göra det jobb vi anställdes för att göra”, står det i den nya personalpolicyn.

Enligt reglerna får Googleanställda inte heller göra uttalanden som förolämpar, förminskar eller hånar anställda på företaget, affärspartners eller andra offentliga personer. Då Googles företagskultur tidigare har varit känd för att främja en öppen debatt med högt i tak ses de nya riktlinjerna som en markant avvikelse, skriver The New York Times. Vissa formuleringar väcker även frågan om huruvida riktlinjerna är förenliga med yttrandefriheten i grundlagen.

Helene Robson, chefsjurist på Sveriges ingenjörer, kritiserar Googles personalpolicy. Foto: Sveriges ingenjörer.

­– Jag tolkar skrivningen om politiska debatter som att Google begär att de anställda ska ägna sig åt sitt arbete på arbetstid, inte åt politiska debatter. Det är helt rimligt. Det varierar mellan arbetsplatser och företagskulturer hur mycket tid de anställda kan lägga på privata diskussioner, säger Helene Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Att förbjuda vissa typer av uttalanden om offentliga personer, vare sig det är på arbetstid, på rasten eller på fritiden, strider mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Men när techjätten reglerar vilken typ av kommentarer de anställda får göra om kunder och offentliga personer riskerar Google att inskränka yttrandefriheten, sett utifrån svensk lag, enligt Helene Robson.

– Man talar givetvis inte illa om sina kolleger, det är mobbning. Men att prata av sig om kunder efter ett jobbigt möte kan man behöva göra ibland, att förbjuda det är att gå för långt. Och att förbjuda vissa typer av uttalanden om offentliga personer, vare sig det är på arbetstid, på rasten eller på fritiden, strider mot yttrandefrihetsgrundlagen. I ett fritt land har man rätt till fria åsikter om offentliga personer och full rätt att uttrycka dem. Man får säga nedlåtande saker om exempelvis Donald Trump, säger Helene Robson.

I samband med att de nya riktlinjerna publicerades gick Google även ut med att företaget ska tillsätta ett team som modererar de anställdas diskussioner på interna forum. Vid överträdelser ska teamet påminna de anställda om personalpolicyn och kan även ”vidta andra lämpliga åtgärder vid betydande eller upprepade policyöverträdelser”.

De här riktlinjerna om kommunikation på arbetsplatsen finns på plats för att stödja ett öppet och sunt debattklimat.

De nya riktlinjerna kan ses i ljuset av att flera stora företag i Silicon Valley har fått sota för sin fria företagskultur den senaste tiden. I fallet Google har exempelvis två ingenjörer fått sparken. Den ena efter att ha skrivit att män är biologiskt mer lämpande för ingenjörsyrket än kvinnor, och den andra efter att ha uppmanat Googleanställda att donera pengar för att hitta den person som ska ha slagit nationalisten Richard Spencer. Bland annat dessa händelser har lett till en het politisk debatt där republikaner, med Donald Trump i spetsen, anklagar Google för att vara vänstervridna och politiskt partiska.

Nyhetsbrev

Ingen från Google Sverige vill ställa upp på en intervju, men en talesperson kommenterar de nya riktlinjerna i ett mejl till Arbetsvärlden.

”De här riktlinjerna om kommunikation på arbetsplatsen finns på plats för att stödja ett öppet och sunt debattklimat, något som alltid har varit en del av arbetsplatskulturen på Google. De hjälper till att skapa en miljö där vi kan göra vårt bästa för att serva våra användare. Miljontals människor förlitar sig på Google varje dag för att få tillförlitlig information, därför är det viktigt att vi svarar upp mot det förtroendet.”

Johanna Senneby
27 aug 2019 | 13:55

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev