Facket: 200 skolor kan stängas på grund av lärarbrist Det kan eka tomt i skolkorridorerna framöver, spår lärarförbunden. Foto: Daniel Nilsson / TT

Facket: 200 skolor kan stängas på grund av lärarbrist

Stängda skolor Ytterligare en skola i Kiruna har stängt för att det finns för få lärare. Nu varnar båda lärarfacken för att 200 grundskolor kan stänga av samma orsak.
29 sep 2022 | 12:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I mitten av september stängde Nya raketskolan, med cirka 230 elever, i Kiruna efter ett skyddsstopp. Bakom stoppet låg brist på lärare, få behöriga lärare samt att de som jobbar var nära utmattning.

Skolan har sedan dess öppnat igen.

I dag, torsdag, stängde ytterligare en skola i Kiruna av samma anledning. Det handlar om elever som går årskurs 4-9 på Vittangi skola. Där har 15,4 procent av lärarna behörighet i minst ett ämne.

”Det är inte klokt”

Det här har fått de båda lärarfacken att reagera.

Johanna Jaara Åstrand ordförande Lärarförbundet. Foto: Izabelle Nordfjell

Enligt förbunden finns över 200 grundskolor med lägre andel behöriga lärare än Nya Raketskolan.

– Det är inte klokt att vi har så många skolor som saknar legitimerade lärare. Det slår hårt mot eleverna och drabbar såväl skolresultaten som lärares arbetsbelastning. För att långsiktigt komma till rätta med lärarbristen och skapa likvärdiga förutsättningar krävs ett statligt huvudansvar och insatser som gör läraryrket mer attraktivt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Enligt Skolverkets statistik för läsåret 2021-2022 saknas 22 500 legitimerade lärare i grundskolan i Sverige.

 

 

29 sep 2022 | 12:39
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från petterssonsblogg.se - "Brister i välfärden – Petterssons gör Sverige lagom!" 21 nov 2022:
    […] brottas med underbemanning. Skolan har problem med ökade kostnader och lärarbrist. Antalet poliser per capita fortsätter att […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev