Vi har kvar ett stort antal exemplar av Lars Berges ”En jobbig värld”. Böckerna skulle ha sålts i samband med evenemang i år. Sedan kom coronakrisen och satte käppar i hjulet för minsta lilla samkväm.
Vi kommer därför att skicka boken till den som swishar en 50-lapp eller mer till Reportrar utan gränser.
UPPDATERING 9/12. Nu finns inte möjligheten att få en bok längre. Vi skickar böcker till alla som hittills anmält sig och swishat Reportrar utan gränser.
Så gör du för att få boken
Swisha 50 kronor eller mer till Reportrar utan gränser på 123 900 44 90. Märk betalningen "Arbetsvärlden". Fyll i dina adressuppgifter i formuläret. Bifoga en skärmdump på din swishbetalning så får du Lars Berges "En jobbig värld” (priset hos nätbokhandlarna ligger på cirka 200 kronor).
Vi skickar boken senast den 10/12.
Först till kvarn!
Om boken
I två års tid har Lars Berge skrivit krönikor för tidningen Arbetsvärlden, med påhittade nyheter och icke existerande företeelser. Som att Sverigedemokraternas opinionssiffror sjunkit efter att en av partiets EU-kandidater setts nykter på en fest. Att Joakim Lamotte av misstag råkat starta en livesändning från ett närlivs som resulterade i att butiken tvingats stänga på grund av hot. Och att ett massivt utskick av Sverigebrev nått Nigeria med falska löften om stora summor pengar från avlidna kända svenskar utan arvingar.
Trots att samtliga texter publicerats under rubriken Satir har de flera gånger tagits för sanningar. I ett utförligt förord beskriver författaren sina tankar om texterna och hur gränsen mellan satir och fakta under de senare åren helt har kommit att suddas ut.
Texterna är illustrerade av konstnären Lars Arrhenius.
Om Reportrar utan gränser
Reportrar utan gränser skriver själva om organisationen:
"Yttrandefrihet är en av de viktigaste rättigheterna vi har. Trots det har hälften av världens befolkning inte rätt att säga, läsa, skriva eller trycka vad de vill. Reportrar utan gränser arbetar för att ändra detta.
(...)
Reportrar utan gränser har funnits i Sverige sedan 1994. Redan nio år tidigare, 1985, skapades den franska moderorganisationen, Reporters sans frontières. Idag har Reportrar utan gränser egna kontor i sju länder samt fristående sektioner i sex länder runt om i världen. Utöver detta har Reportrar utan gränser korrespondenter i nästan 150 länder. Med sin långa historia och globala nätverk är Reportrar utan gränser en av de viktigaste aktörerna i världen för frågor kring yttrande- och pressfrihet.
Reportrar utan gränsers arbete tar sin utgångspunkt artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Där kan man läsa:
'Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.'"