”S-politik spär på det populistiska bränslet i EU” Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) uppmanar Socialdemokraterna att motverka EU:s initiativ på välfärds- och arbetsmarknadsområdet. Foto: Fredrik Persson / TT / Kod 1081

Debatt ”S-politik spär på det populistiska bränslet i EU”

Debatt Socialdemokraterna hycklar om EU:s arbetsmarknadspolitik, skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) i ett svar till den socialdemokratiska ledamoten Johan Danielsson.
5 mar 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Johan Danielsson (S) försöker avfärda min kritik mot hur Socialdemokraterna har agerat i Europapolitiken som ”tjat”. Men att någon tar Socialdemokraterna i örat kanske är det som behövs, eftersom de har struntat i sin EU-läxa.

Det är deras politik och deras naivitet kring den sociala pelaren som nu gör att EU-kommissionen gång på gång spänner bågen över svensk arbetsrätt och svenska löner.

Många saker med Europa är fantastiska. Det är ett frihetsprojekt och fredsprojekt som aldrig skådats tidigare. Men det är inte ett projekt för en gemensam välfärdspolitik.

En majoritet vill se lösningar på medlemsstatsnivå

Centerpartiet kommer alltid stå emot när Bryssels byråkrater vill in och reglera svenska löner, eller bestämma hur många veckor som är rimligt för svenska föräldrar att vara lediga från jobbet.

Det är vi inte ensamma att tycka. Hela 76 procent tycker att sociala frågor ska skötas på medlemsstatsnivå. Men det verkar inte Johan Danielsson hålla med om. Han tycker att det behövs mer av en social dimension, att vi i Centerpartiet bara bryr oss om den inre marknaden.

Varje år bidrar den inre marknaden med 300 miljarder kronor till den svenska ekonomin.

Men det är nog dags att sossarna läser på om vad EU:s inre marknad faktiskt betyder och hur den förenklar och förgyller livet för vanligt folk.

Varje år bidrar den inre marknaden med 300 miljarder kronor till den svenska ekonomin. Det är faktiskt sju gånger så mycket som den svenska medlemsavgiften. I praktiken så innebär det att bolag kan anställa och därmed bidra till den välfärd som gör Sverige till ett fantastiskt land.’

S misslyckas med att möta nationella utmaningar

Men EU är också mer än ett fördjupat frihandelsarbete. Samarbetet har också en social dimension – en dimension som vi i Centerpartiet står bakom. Men det räcker inte.

Johan Danielsson verkar vilja att EU flyttar fram sina positioner på det sociala området för att motverka att ”unionen nu blivit allt svårare att hålla samman”.

Problemet är att det är S-politiken som är det populistiska bränslet. Flera av de socialdemokraterna partierna runt om i Europa misslyckas med att bemöta sina nationella utmaningar och problem, och verkar därför vilja exportera initiativförmågan till Bryssel istället för att ta tjuren vid hornen på hemmaplan.

Exakt vilka området inom det sociala området bör Bryssels byråkrater reglera enligt Danielsson?

Hur blir populismen mindre när politiker är ute och målar guld och gröna skogar, trots att EU inte ens har rätt att reglera dessa områden? Exakt vilka åtgärder inom det sociala området bör Bryssels byråkrater reglera enligt Danielsson?

Det är i alla fall knappast minimilöner, en standardiserad föräldraförsäkring eller en arbetslöshetsförsäkring på EU-nivå som gör skillnad för vanligt folk.

EU kan inte lösa alla problem

Det är klart att det är en fin ambition att genom den sociala pelaren förbättra arbetsmarknad och välfärd i Europa – vem vill inte att andra ska ha det bra? Men en kostym passar inte alla – att tro att EU kan eller ens ska lösa allas problem är naivt.

Det var denna naiva föreställning som gjorde att socialdemokraterna körde på med pompa och ståt det sociala toppmötet i Göteborg 2017.

Istället för att falla tillbaka till en trött argumentation om att ”EU är ett nyliberalt projekt” eller att Centerpartiet ”stått upp för utländska företags rätt att dumpa löner” kanske det är dags för Johan Danielsson att studera hur EU:s inre marknad skapar ökad välfärd för vanliga människor och lägga korten på bordet; kommer S göra samma misstag nu igen under det sociala toppmötet i Porto? Kommer man fortsätta att hyckla om arbetsmarknaden?

Eller kommer man hjälpa till och tillsammans med oss stå upp emot att EU tar fler initiativ på arbetsmarknads- och välfärdsområdet?

Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar