Danska facket har rätt att strejka mot Ryanair

Flygbranschen Arbetsdomstolen i Danmark gav facket rätt: De får ta till konfliktåtgärder för att förmå det omstridda flygbolaget att teckna kollektivavtal för anställda vid Kastrup.
2 jul 2015 | 13:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Danska arbetsdomstolen, Arbejdsretten, fastställde igår onsdag att Flyvebranchens Personale Union, FPU, har rätt att gå ut i konflikt med Ryanair om deras bas på Kastrup. Beslutet har bordlagts två gånger sedan basen öppnade i mars, men nu har alltså beskedet kommit. FPU organiserar bland andra flygplatsmekaniker och bagagehanterare, vilket gör att även om Ryanair skulle använda kabinpersonal anställda i andra länder skulle de få svårt att starta och landa på Kastrup. Fackförbundet kommer inte att varsla om konflikt omedelbart, utan ge det irländska flygbolaget två-tre veckor på sig att förhandla om kollektivavtal.

– Det är en stor lättnad. För det har bokstavligt talat varit fråga om ett angrepp på den danska modellen. Med Arbejdsrettens dom kan vi nu lagligt skydda danska löntagare och det är en stor seger, säger FPU:s ordförande Thilde Waast på förbundets webbplats.

– Vi önskar dock inte en konflikt utan en överenskommelse, och det hoppas vi få teckna med Ryanair. Vi är beredda, fortsätter hon.

2 jul 2015 | 13:46

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar