Arbetsskadeförsäkringen ska utredas

Arbetsskador Regeringen tillsatte på torsdagen en utredning av arbetsskadeförsäkringen. Förhoppningsvis kommer det att leda till en fast prövotid av arbetsskada, säger LO-TCO Rättskydd.
28 jan 2016 | 17:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Det är ju det här vi har efterlyst. Förhoppningsvis kommer det att leda till att fler arbetsskador prövas, bland annat genom att man inför en fast prövotid, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsskydd på LO-TCO Rättsskydd.

Regeringen meddelade i dag torsdag att de ska tillsätta en utredning av arbetsskadeförsäkringen. Som Arbetsvärlden tidigare skrivit om har försäkringen länge fått kritik för att den sakta urholkats. Allt färre anmäler arbetsskador och ansöker om ersättning.

– Det kan i dag ta flera år innan skadan prövas och då har personen redan hunnit vara sjukskriven så pass länge att den har svårt att komma tillbaka in på arbetsmarknaden, säger Claes Jansson.

Rehabilitering i fokus

Utredningen ska bland annat lägga fokus på att förtydliga regler för rehabilitering. Claes Jansson menar att detta också skulle göra att arbetsskadeförsäkringen fungerar som det den är tänkt att göra.

Claes Jansson, LO-TCO Rättsskydd.

Claes Jansson, LO-TCO Rättsskydd.

– Tanken med försäkringen är ju att den som skadats snabbt ska få hjälp med att hitta ett annat arbete. Det finns i försäkringen redan i dag: bland annat har du rätt till att få omskolning betald. Men det är ju bara om du faktiskt fått arbetsskadan prövad och godkänd.

Ska särskilt titta på kvinnors arbetsskador

Utredningen ska ha särskilt fokus på hur arbetsskadeförsäkringen kan göras mer jämställd. I pressmeddelandet där utredningen presenterades säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

– Det finns en tydlig könsaspekt som slår igenom i vår arbetsskadeförsäkring. Det är naturligtvis både allvarligt och oacceptabelt. Vi måste ha en modern arbetsskadeförsäkring som kan svara upp mot en modern och föränderlig arbetsmarknad. En utredning är ett viktigt första steg i det arbetet.

Claes Jansson välkomnar jämställdhetsuppdraget, men tror att det kan ta tid. Det behövs forskning på området, och därför kanske förändringar inte är att vänta på ett antal år. Men om fler ärenden blir prövade skulle också vetskapen om vilka yrken som är särskilt utsatta öka.

– Om man börjar titta på det här kommer det också att bli känt hur mycket arbetsskador kostar samhället. I dag finns ett stort mörkertal eftersom många i stället går sjukskrivna. Skulle de i stället få prövning för arbetsskada skulle man också veta mer om vilka yrkesgrupper som har störst risk för skador, säger han.

Utredningen ska också titta på varför antalet ansökningar om livränta (ersättning livet ut) sjunker och föreslå åtgärder, och förtydliga reglerna om arbetsskada vid mobbning. Ansvarig utredare blir Ingrid Petersson, generaldirektör för Forskningsrådet Formas. Utredningen ska vara färdig den sista mars 2017.

28 jan 2016 | 17:22

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 2 feb 2016:

    Arbetsskadelivränta och arbetsskadeanmälningarna sjunker därför att dessa försäkringar inte har tänder.

    Om det fanns rättssäkerhet och rättstrygghet i dessa försäkringar där biträde av jurist eller advokat funnes så kanske fler anmälde arbetsskada och fler kanske sökte arbetsskadelivränta.
    Innan detta med rättssäkerheten är klar kommer man inte att få fler att anmäla om livränta.

    Sedan tänker man följande: Vad är det som gör att företrädare för dessa försäkringar inte kan förhandla fram bättre ersättningar eller avtal, när man själva har gjort det åt sig själv. Är det skillnad på folk och folk?

    Att utreda för utredandets egen skull är ingen förtjänt av. Det finns ju redan fakta som visar vad som felas dessa socialförsäkringar. Men vågar man implementera detta med biträde eller advokater vid tvister mellan den försäkrade och myndigheter eller statliga verk?

    Tyvärr för den skadade och den som söker arbetsskadelivränta så får man ingenting av nytta med ytterligare utredningar.

    Jag fann denna artikel (i tidningen Advokaten från 2002) som belyser försäkringens tillkortakommande angående socialförsäkringen.

    https://www.advokatsamfundet.se/Advokaten/Tidningsnummer/2002/Nr-6-2002-Argang-68/Sjuka-och-arbetsoformogna-forlorar-mangmiljonbelopp—Advokat-efterlyser-rattshjalp-i-socialforsakringsmal/

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev