– Det är ju det här vi har efterlyst. Förhoppningsvis kommer det att leda till att fler arbetsskador prövas, bland annat genom att man inför en fast prövotid, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsskydd på LO-TCO Rättsskydd.
Regeringen meddelade i dag torsdag att de ska tillsätta en utredning av arbetsskadeförsäkringen. Som Arbetsvärlden tidigare skrivit om har försäkringen länge fått kritik för att den sakta urholkats. Allt färre anmäler arbetsskador och ansöker om ersättning.
– Det kan i dag ta flera år innan skadan prövas och då har personen redan hunnit vara sjukskriven så pass länge att den har svårt att komma tillbaka in på arbetsmarknaden, säger Claes Jansson.
Rehabilitering i fokus
Utredningen ska bland annat lägga fokus på att förtydliga regler för rehabilitering. Claes Jansson menar att detta också skulle göra att arbetsskadeförsäkringen fungerar som det den är tänkt att göra.
– Tanken med försäkringen är ju att den som skadats snabbt ska få hjälp med att hitta ett annat arbete. Det finns i försäkringen redan i dag: bland annat har du rätt till att få omskolning betald. Men det är ju bara om du faktiskt fått arbetsskadan prövad och godkänd.
Ska särskilt titta på kvinnors arbetsskador
Utredningen ska ha särskilt fokus på hur arbetsskadeförsäkringen kan göras mer jämställd. I pressmeddelandet där utredningen presenterades säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
– Det finns en tydlig könsaspekt som slår igenom i vår arbetsskadeförsäkring. Det är naturligtvis både allvarligt och oacceptabelt. Vi måste ha en modern arbetsskadeförsäkring som kan svara upp mot en modern och föränderlig arbetsmarknad. En utredning är ett viktigt första steg i det arbetet.
Claes Jansson välkomnar jämställdhetsuppdraget, men tror att det kan ta tid. Det behövs forskning på området, och därför kanske förändringar inte är att vänta på ett antal år. Men om fler ärenden blir prövade skulle också vetskapen om vilka yrken som är särskilt utsatta öka.
– Om man börjar titta på det här kommer det också att bli känt hur mycket arbetsskador kostar samhället. I dag finns ett stort mörkertal eftersom många i stället går sjukskrivna. Skulle de i stället få prövning för arbetsskada skulle man också veta mer om vilka yrkesgrupper som har störst risk för skador, säger han.
Utredningen ska också titta på varför antalet ansökningar om livränta (ersättning livet ut) sjunker och föreslå åtgärder, och förtydliga reglerna om arbetsskada vid mobbning. Ansvarig utredare blir Ingrid Petersson, generaldirektör för Forskningsrådet Formas. Utredningen ska vara färdig den sista mars 2017.