Arbetsmiljöverket om skolan: stress, buller och dålig ventilation Arbetsmiljöverkets skolinspektioner visar på problem i klassrummen. Foto: Jessica Gow / TT

Arbetsmiljöverket om skolan: stress, buller och dålig ventilation

Arbetsmiljö Var fjärde lärare uppger att de lider av stressrelaterade problem och nio av tio skolor brister i arbetsmiljöarbetet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. ”Frågan är hur många larmrapporter vi ska behöva få innan det görs någonting”, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Karin Bromander
21 mar 2017

Buller, dålig ventilation och alltför hög arbetsbelastning. De är de främsta skälen till arbetsmiljöproblem för både lärare och elever, visar en sammanställning av Arbetsmiljöverkets inspektioner i skolan de senaste tre åren. Och det systematiska arbetsmiljöarbetet brister i nio av tio grundskolor.

– Det finns en bred palett av saker som måste göras här. Vi ser ett stort problem med stress och hög arbetsbelastning för lärare på både grundskola och gymnasium. I klassrum är det ofta dålig luft och bullernivån i skolmatsalar, idrottsanläggningar och korridorer är fortsatt väldigt hög. Det är alltså i den miljön som eleverna måste sitta hela dagarna, säger Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för tillsynen inom skolan för Arbetsmiljöverket.

”Frågan är hur många larmrapporter vi ska behöva få innan det faktiskt görs någonting åt det?”

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand bekräftar att sjukskrivningar relaterade till stress och alltför hög arbetsbelastning fortsatt är ett mycket stort problem för lärarkåren.

– Det här är ju tyvärr inte någon överraskande bild. Frågan är hur många larmrapporter vi ska behöva få innan det faktiskt görs någonting åt det? Trots att regering och riksdag har fattat en rad beslut som ska stärka lärarnas position märks det inte i lärarnas vardag.

Men tyvärr är det inte så lätt att lösa många av de problem som orsakar den stressiga arbetsmiljön, säger hon.

– Lärarbristen går inte att trolla bort över en natt. Undermåliga skollokaler finns det tyvärr inte heller någon quick fix för att lösa. Men det finns andra åtgärder som kan sättas in. Bland annat kan vi anställa fler yrkeskategorier i skolan som kan ta en stor del av de arbetsuppgifter som lärare i dag ser som ett stressmoment, till exempel all administration.

”Lärare är ju en väldigt lojal yrkeskår.”

”Många jobbar i alla fall med frågorna”

Arbetsmiljöverkets inspektörer har i inspektionerna också lagt särskilt fokus på de nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som upprättades för ett år sedan.

– Det som står i regelverket måste implementeras. Jag ska inte påstå att det är ett lätt arbete, men det måste hända. Stressrelaterade sjukskrivningar är ju också någonting vi ser öka på hela arbetsmarknaden. Och lärare är ju en väldigt lojal yrkeskår, det ska mycket till innan de går hem, säger Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för skoltillsynen.

Men han ser ändå att saker och ting börjar röra på sig i arbetet med just de här frågorna.

– Jag kan se en trend där fler och fler lägger fokus på just stress och arbetsbelastning, både kommunalt och i friskolor. Skolledare kan se att det här är fråga som ska ligga i centrum för arbetsmiljöarbetet. Det finns fortfarande problem med att man inte har upprättat tillräckliga handlingsplaner och skriftliga rutiner, men många jobbar i alla fall med frågorna, säger Adam Jansson.

Karin Bromander
21 mar 2017
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan