Arbetsmiljöverket om skolan: stress, buller och dålig ventilation Arbetsmiljöverkets skolinspektioner visar på problem i klassrummen. Foto: Jessica Gow / TT

Arbetsmiljöverket om skolan: stress, buller och dålig ventilation

Arbetsmiljö Var fjärde lärare uppger att de lider av stressrelaterade problem och nio av tio skolor brister i arbetsmiljöarbetet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. ”Frågan är hur många larmrapporter vi ska behöva få innan det görs någonting”, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Karin Bromander
21 mar 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Buller, dålig ventilation och alltför hög arbetsbelastning. De är de främsta skälen till arbetsmiljöproblem för både lärare och elever, visar en sammanställning av Arbetsmiljöverkets inspektioner i skolan de senaste tre åren. Och det systematiska arbetsmiljöarbetet brister i nio av tio grundskolor.

– Det finns en bred palett av saker som måste göras här. Vi ser ett stort problem med stress och hög arbetsbelastning för lärare på både grundskola och gymnasium. I klassrum är det ofta dålig luft och bullernivån i skolmatsalar, idrottsanläggningar och korridorer är fortsatt väldigt hög. Det är alltså i den miljön som eleverna måste sitta hela dagarna, säger Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för tillsynen inom skolan för Arbetsmiljöverket.

”Frågan är hur många larmrapporter vi ska behöva få innan det faktiskt görs någonting åt det?”

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand bekräftar att sjukskrivningar relaterade till stress och alltför hög arbetsbelastning fortsatt är ett mycket stort problem för lärarkåren.

– Det här är ju tyvärr inte någon överraskande bild. Frågan är hur många larmrapporter vi ska behöva få innan det faktiskt görs någonting åt det? Trots att regering och riksdag har fattat en rad beslut som ska stärka lärarnas position märks det inte i lärarnas vardag.

Men tyvärr är det inte så lätt att lösa många av de problem som orsakar den stressiga arbetsmiljön, säger hon.

– Lärarbristen går inte att trolla bort över en natt. Undermåliga skollokaler finns det tyvärr inte heller någon quick fix för att lösa. Men det finns andra åtgärder som kan sättas in. Bland annat kan vi anställa fler yrkeskategorier i skolan som kan ta en stor del av de arbetsuppgifter som lärare i dag ser som ett stressmoment, till exempel all administration.

”Lärare är ju en väldigt lojal yrkeskår.”

”Många jobbar i alla fall med frågorna”

Arbetsmiljöverkets inspektörer har i inspektionerna också lagt särskilt fokus på de nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som upprättades för ett år sedan.

– Det som står i regelverket måste implementeras. Jag ska inte påstå att det är ett lätt arbete, men det måste hända. Stressrelaterade sjukskrivningar är ju också någonting vi ser öka på hela arbetsmarknaden. Och lärare är ju en väldigt lojal yrkeskår, det ska mycket till innan de går hem, säger Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör och projektledare för skoltillsynen.

Men han ser ändå att saker och ting börjar röra på sig i arbetet med just de här frågorna.

– Jag kan se en trend där fler och fler lägger fokus på just stress och arbetsbelastning, både kommunalt och i friskolor. Skolledare kan se att det här är fråga som ska ligga i centrum för arbetsmiljöarbetet. Det finns fortfarande problem med att man inte har upprättat tillräckliga handlingsplaner och skriftliga rutiner, men många jobbar i alla fall med frågorna, säger Adam Jansson.

Karin Bromander
21 mar 2017

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
 1. Av André Braun 23 mar 2017:

  Hej!

  I måndags gick Arbetsmiljöverket ut med ett pressmeddelande där man sa att nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön. Något som även ni på Arbetsvärlden uppmärksammade…

  https://www.av.se/press/nio-av-tio-skolor-slarvar-med-arbetsmiljon/

  http://www.arbetsvarlden.se/arbetsmiljoverket-om-skolan-stress-buller-och-dalig-ventilation/

  Arbetsmiljöverket om skolan: stress, buller och dålig ventilation
  http://www.arbetsvarlden.se
  Var fjärde lärare uppger att de lider av stressrelaterade problem och nio av tio skolor brister i arbetsmiljöarbetet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. ”Frågan är hur många larmrapporter vi ska behöva få innan det görs någonting”, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.

  Det märkliga är att ingen ifrågasätter Arbetsmiljöverkets roll och ansvar i den här situationen. Var har man egentligen sysslat med på Arbetsmiljöverket de senaste tio åren eftersom man låtit situationen bli så allvarlig? Var finns de regelbundet återkommande kvalitativa tillsynerna som skulle förhindrat att så många skolor uppvisade de här bristerna?

  I sammanhanget så finns i skolan 1.4 miljoner elever. Minderåriga som enligt arbetsmiljölagen ses som arbetstagare och med det omfattas av den. Men som saknar skyddsombud med juridisk rätt att agera vid allvarliga brister och som inte har fackliga företrädare. En skola med ”arbetstagare” som alltså är beroende av en kraftfull myndighet som tar sitt tillsynsansvar när det berör elevernas arbetsmiljö.

  Men ingen har granskat hur man på Arbetsmiljöverket tagit det här tillsynsansvaret. Varför har inte Arbetsmiljöverket agerat när skolor anmälts när det berör allvarliga arbetsmiljöbrister som kunnat leda till att elever kan skadas och dö? Varför kan huvudmän, skolchefer och rektorer medvetet ljuga och fara med osanning till Arbetsmiljöverket rörande arbetsmiljöarbetet utan att man på Arbetsmiljöverket genomskådar det, agerar och straffförelägger? Hur kommer det sig att man på Arbetsmiljöverket missar uppenbara och tydliga arbetsmiljöbrister?

  Hur kommer det sig att vi idag har en skola som via praktiken (APL och PRAO) leder ut elever på företag med allvarliga arbetsmiljöbrister men där man på Arbetsmiljöverket upptäcker det här men inte följer upp med att kontrollera vad för kontroller anvariga huvudmän och rektorer gjort av berörda arbetsplatser innan eleverna kommit ut på praktiken? Hur kommer det sig att vi har en skola idag som tillåter att elever kan utnyttjas, utsättas för övergrepp, skadas och dö utan att någon myndighet utreder varför det sker?

  Hur kommer det sig att olyckor även med dödlig utgång inte anmäls till Arbetsmiljöverket eller Polisen? Hur kommer det sig att polisen inte har kompetens att förstå att olyckor i skolvärlden utgör arbetsplatsolyckor och med det skall utredas rörande om ett eventuellt arbetsmiljlbrott föreligger? Är det någon som granskat den juridiska straffpåföljden när ett barn omkommer i skolan jämfört med om en arbetstagare i skolan eller på ett företag, skadas och dör på grund av arbetsmiljöbrister? Varför hör vi inte talas om företagsbot på miljoner kronor när ett barn dör i skolan eller en verksamhet med kopplingar till skolan?

  Varför inser ingen att vi haft en skola som varit i princip ”tillsynslös” under ett tiotal år, ja egentligen ännu längre vilket lett fram till den här situationen. Vem skulle våga flyga om flyget under samma tid varit tillsynslös och saknat en kraftfull och ansvarstagande tillsynsmyndighet? Varför inser ingen att när vi har en situation där nio av tio skolor uppenbart slarvar med arbetsmiljöarbetet så har vi en katastrofsituation där en haverikommision bör granska varför det har blivit så här…

  André Braun
  0735 844 967

  Toppen på ett isberg rörande signaler om allvarliga arbetsmiljöbrister i skolan de senaste tio åren…

  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/skolan-anm%C3%A4lde-aldrig-d%C3%B6dsolyckan-1.4161406
  Skolan anmälde aldrig dödsolyckan | Göteborgs-Posten …
  http://www.gp.se
  Elever omfattas av samma lagstiftning som anställda. Olyckor under skoltid ska skyndsamt anmälas till Arbetsmiljöverket. Enligt Bo Lindgren, åklagare vid …

  http://www.hn.se/nyheter/varberg/praktikplatser-riskbed%C3%B6ms-inte-1.1748889
  Praktikplatser riskbedöms inte | Hallands Nyheter – Varberg
  http://www.hn.se
  En stor del av undervisningen för naturbrukseleverna på Munkagårdsgymnasiet sker på praktikplatser. De har flera veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, som …
  http://www.arbetarskydd.se/Arbetsmiljobrott/hd-darfor-slipper-kommunen-bota-efter-skololycka-6579637

  HD: Därför slipper kommunen böta efter skololycka …
  http://www.arbetarskydd.se
  Högsta domstolen anser att kommunens skolverksamhet inte är näringsverksamhet. Därmed slipper Uddevalla kommun att betala företagsbot efter olyckan som drabbade …
  http://arbetet.se/2015/01/29/arbetsmiljon-brister-i-nio-av-tio-skolor-i-stockholm/

  Arbetsmiljön brister i nio av tio skolor i Stockholm | Arbetet
  arbetet.se
  Skolorna i Stockholms län behöver åtgärda brister i arbetsmiljön. Nio av tio inspekterade skolor har fått krav från Arbetsmiljöverket. Med start i slutat av

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6124586

  Unga drabbas värst av dålig arbetsmiljö inom hästnäringen …
  sverigesradio.se
  Stall, ridklubbar och travtränare är exempel på arbetsplatser som har problem med olyckor på jobbet. Trots det är många företag inom hästnäringen …
  http://www.lantbruk.com/startsida/manga-skadar-sig-pa-praktikplatsen

  Startsida | Många skadar sig på praktikplatsen | Lantbruk …
  http://www.lantbruk.com
  Så många skadade sig på lantbrukspraktiken. 2007–2011 inträffade 520 arbetsolyckor på yrkesinriktade gymnasieprogram. 180 olyckor, nära en tredjedel …

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6656274

  Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön – P4 Värmland
  sverigesradio.se
  Arbetsmiljöproblemen för personal och elever i skolan är stora. Det visar en treårig inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket genomfört.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar