Anklagade chef för sextrakasserier – ”ville skapa kaos” En anställd på Arbetsförmedlingen har blivit omplacerad och tvingats jobba hemifrån på grund av sitt beteende. Foto: Johan Nilsson / TT

Anklagade chef för sextrakasserier – ”ville skapa kaos”

Jobbfel En handläggare på Arbetsförmedlingen fick inte en utlyst tjänst. Då började han hota om att ”orsaka kaos” och hävdade att hans chef gjort sexinviter. Sedan blev han själv anklagad för oönskade närmanden.
26 maj 2023 | 06:00
+1
0
+1
1
+1
3
+1
0
+1
6
+1
2

Mannen, som är i 35-årsåldern, har varit anställd på Arbetsförmedlingen i snart tre år. För två år sedan sökte han en ny tjänst där, men fick den inte. Då ändrades hans beteende, enligt en anmälan som nu kommit in till myndighetens personalansvarsnämnd.

Han börjar uttala sig negativt om kollegor, ägnar större delen av sin arbetstid åt att ta upp sitt missnöje med dem, chefer och HR-avdelning. Han kontaktar även chefer på kvällstid.

Han blir arg på en chef för de referenser hon uppgett om mannen. Han skäller ut henne, och lämnar in en incidentrapport om att hon ska ha erbjudit honom sexuella tjänster. Något som han senare tar tillbaka, vilket en extern utredning också ska bekräfta. Han slutar gå på möten. Han blir aggressiv, och säger sig vilja orsaka kaos på jobbet.

Flyttas till ett annat våningsplan

Flera incidentrapporter om mannens beteende kommer nu in. Han får jobba hemifrån några dagar i veckan, och vistas på ett annat våningsplan än det där kollegerna sitter när han är inne.

Han följer inget av detta. Det görs en extern utredning som leder till en tillfällig omplacering i en annan stad. Bara efter någon månad där vänder sig en kvinnlig anställd till chefen om att handläggaren gjort oönskade närmanden. Och att hon känner ett obehag. Han söker också upp henne på Skype.

Skulle jobba hemifrån jämt – struntar i det

När det kommer fram får han inte kontakta någon kvinna utöver dem på den egna sektionen. Han blir då tillsagd att jobba hemifrån, jämt. Men bryter mot det.

Nu ska personalansvarsnämnden ta ställning till om han ska få en disciplinpåföljd. Det kan handla om en varning eller löneavdrag.

26 maj 2023 | 06:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev