Allt fler i välfärden arbetar administrativt Det är viktigt att det finns sjuksköterskor i arbetsledande positioner, menar Ragnhild Karlsson, Vårdförbundet med anledning av att allt fler sjuksköterskor arbetar administrativt. Foto på Danderyds sjukhus Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Allt fler i välfärden arbetar administrativt

Bristyrken Larmrapporter om att allt fler sjuksköterskor, poliser, lärare och förskollärare väljer att lämna yrket stämmer inte. Andelen som jobbar med annat än de är utbildade till har legat på samma nivå de senaste 20 åren, säger en ny forskningsrapport. Däremot jobbar fler administrativt.
Karin Bromander
11 nov 2019 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Att bristen på sjuksköterskor och lärare är stor och kan förväntas bli ännu större fastslås i Arbetsförmedlingens prognoser år för år. En av anledningarna som ofta lyfts fram i debatten är att allt fler väljer att lämna det yrke de är utbildade till, för att i stället arbeta inom annat. Men det stämmer inte, menar forskare på IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Andelen som är utbildade till lärare, sjuksköterskor, förskollärare och poliser men som idag arbetar med någonting annat har legat på ungefär samma nivå mellan 1996 och 2016.

– Med tanke på den debatt som förts så var det förvånande att andelen låg så stabilt. Det är visserligen en del lärare och förskollärare som arbetar som annat än det de är utbildade till, men andelen har inte blivit större över tid, säger Lisa Laun, en av forskarna som ligger bakom studien.

Ragnhild Karlsson, Vårdförbundet. Foto: Dan Lepp.

De berättelser som vi i Vårdförbundet hör om att sjuksköterskor vill lämna yrket har ökat de senaste två åren.

Resultatet borde kunna påverka hur man ser på den här gruppen, säger hon.

– Det visar på att det finns begränsade möjligheter att locka tillbaka den här gruppen till yrket. Om det hade varit en större andel nu än tidigare som valt att lämna yrket hade man kanske kunnat dra andra slutsatser.

Fler chefer och mer administration

En förändring som forskarna noterade var att det är en större andel sjuksköterskor och poliser som jobbar administrativt.

– Vi har ju inte kunnat studera exakt hur organisationerna ser ut, men man skulle kunna fråga sig vad som är en optimal fördelning? Om andra arbetade med administration kanske man skulle kunna hämta hem fler sjuksköterskor till golvet och fler poliser till gatan, säger Lisa Laun.

Lisa Laun. Foto: IFAU

Om andra arbetade med administration kanske man skulle kunna hämta hem fler sjuksköterskor till golvet och fler poliser till gatan.

Men riktigt så enkelt är det inte, säger Ragnhild Karlsson, vice ordförande i Vårdförbundet. Sjuksköterskornas kompetens kan behövas på flera nivåer.

– Det är viktigt att det finns sjuksköterskor i arbetsledande positioner.

Vårdförbundet: Stor skillnad de senaste 2 åren

Vårdförbundet är en av de organisationer som flitigt påpekat faran i att många väljer att lämna yrket och att andelen förmodligen växer. En bild som Ragnhild Karlsson står fast vid.

Nyhetsbrev

– Det här är en bra gjord undersökning och det är viktigt att vi baserar den här diskussionen på fakta, men den speglar bara hur det sett ut till 2016. De berättelser som vi i Vårdförbundet hör om att sjuksköterskor vill lämna yrket har ökat de senaste två åren.

Många av de unga sjuksköterskor som förbundet talar med tänker mer strategiskt än tidigare, säger Ragnhild Karlsson. De accepterar inte arbetsmiljöproblemen och anställningsformerna.

– Jag hoppas verkligen att man kan följa upp den här undersökningen och se hur det ser ut nu. Det finns en fara i att slå sig till ro i att det alltid sett ut såhär, och att det då inte skulle finnas något att göra åt det idag.

Karin Bromander
11 nov 2019 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev