Läkaresällskapet varnar för sjukvårdsförsäkringar Läkaresällskapet kritiserar privata sjukvårdsföräkringar. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Läkaresällskapet varnar för sjukvårdsförsäkringar

Sjukvård Privata sjukvårdsförsäkringar strider mot läkaretiska principer om vård efter behov. Det slog Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik fast i ett uttalande som publicerades under onsdagen.
Johanna Palmström
13 feb 2020 | 13:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den mediala uppmärksamheten efter DN:s avslöjande om att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön på nio av tio undersökta privata vårdbolag var en av orsakerna till att Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik tog sig an frågan. Deras bedömning utgår ifrån hälso- och sjukvårdslagens etiska plattform, yrkesetiska riktlinjer, urvalet av försäkringstagare och undanträngningseffekter.

Mikael Sandlund, ordförande för Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.

”Etikdelegationen anser att det etiska regelverket både på professions- och samhällsnivå är tydligt i sin inställning till prioritering av enskilda patienter eller patientgrupper. Det är inte förenligt med dessa etiska principer att samhället legitimerar ett system med privata sjukvårds-försäkringar som genväg till vård för utvalda grupper”, skriver de i uttalandet.

Prioriteringarna i de här fallen sker ovanför huvudet på läkarna.

– Så länge sjukvårdsförsäkringar var ett litet fenomen fick det inga större konsekvenser, men nu när över 600 000 personer har en sådan här försäkring och det har uppmärksammats att prioritetsordningen frångåtts ville vi titta på det, säger Mikael Sandlund, ordförande för Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.

Svenska Läkaresällskapet

Svenska Läkaresällskapet är läkarkårens oberoende, vetenskapliga och professionella organisation, en ideell, politiskt och fackligt obunden förening. SLS har ca 10 000 medlemmar.

+ Expandera

Att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar prioriteras riskerar att främst drabba patienter med stora vårdbehov, menar delegationen. På sikt ser de också att systemet med privata sjukvårdsförsäkringar skulle kunna undergräva förtroendet för att vård ges på lika villkor. Dessutom bryter det enligt dem mot flera av vårdens lagstadgade principer. Hälso- och sjukvårdslagen säger exempelvis att tillgången till vård ska vara oberoende av personens funktion i samhället och att de som har störst vårdbehov ska prioriteras. Läkarnas yrkesetiska riktlinjer berör också ämnet och uppmanar läkare att inte medverka till otillbörlig prioritering.

Svenska Läkaresällskapets etikdelegation sitter inte inne på de politiska lösningarna, utan vill lyfta hur man inom professionen kan tänka. Särskilt i Stockholmsregionen är det här frågor enskilda läkare idag behöver förhålla sig till. Samtidigt är möjligheten att påverka begränsad.

– Läkare är vana vid att prioritera mellan patienter man har framför sig på exempelvis akuten, men här fattas besluten på en annan nivå. Prioriteringarna i de här fallen sker ovanför huvudet på läkarna, säger Mikael Sandlund.

Unionen, som är ett av de TCO-förbund som erbjuder sina medlemmar att teckna en privat sjukvårdsförsäkring, utreder efter DN:s avslöjande tillsammans med försäkringsbolaget Bliwa hur deras sjukvårdsförsäkring fungerar. Förbundets förutsättning för att erbjuda försäkringen är att den inte tränger undan den offentliga vården, men finns det överkapacitet inom vården ser Unionen inga problem med att en försäkring ger snabbare behandling.

”Läkare delar inte den bilden”

Mikael Sandlund, som till vardags är professor i psykiatri vid Umeå universitet och överläkare vid den psykiatriska kliniken på Norrlands universitetssjukhus, tror inte att det är överkapacitet som används.

– Försäkringsbolagen menar att patienter med sjukvårdsförsäkring avlastar vården. Det håller inte. Det finns sällan något vårdöverskott. Snarare blir det konkurrens mellan patienter med olika finansiering, säger han.

– Vården har idag problem med tillgänglighet och det är ofta svårt att få vård. Att man petar in försäkringspatienter ändrar inte den situationen i positiv riktning.

I exempelvis primärvården i Stockholmsområdet vittnar läkare vid privata mottagningar om att man behöver ta in försäkringspatienter för att få verksamheten att gå ihop.

Att det finns en överkapacitet hos de privata vårdgivarna, som försäkringsbolagen menar, stämmer alltså inte?

– Läkare delar inte den bilden. I exempelvis primärvården i Stockholmsområdet vittnar läkare vid privata mottagningar om att man behöver ta in försäkringspatienter för att få verksamheten att gå ihop.

Hur reagerar du på att Myndigheten för vård- och omsorgsanalys fått i uppdrag att utreda privata sjukvårdsförsäkringar och att IVO genomför en förstudie?

– Det är bra. Men tråkigt att utredningen kommer till stånd först när det blivit en massmedial och politisk fråga. Vem värnar prioritetsordningen på ett sjukhus? Jag efterfrågar att fler än läkarna gör det. Sjukhusledningar och ansvariga tjänstemän och politiker behöver ökad etisk kompetens och medvetenhet om vad uppdraget innebär, säger Mikael Sandlund.

Johanna Palmström
13 feb 2020 | 13:31

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
 1. Av Rickard 16 feb 2020:

  Är det verkligen ”privata sjukvårdsförsäkringar” som är problemet?
  Jag ser inget bekymmer med att det finns en helt privatfinansierad vård, så är det ju bland annat inom idrotten. Problemet är väl att vårdgivare som finansieras av offentliga medel även handlägger patienter som har privata försäkringar.
  Det borde vara enkelt att förbjuda offentligt finansierade vårdgivare att samtidigt behandla personer med privat försäkring.
  När det gäller ”vård efter behov” så är ju det helt satt ur spel i samband med införandet av LOV, så länge finansiären måste sätta prislapp på utförd åtgärd så kommer vårdgivarens utföra de insatser som betalas bäst….

 2. Av Sofie 2 maj 2020:

  Man kan ju fundera över varför 600 000 människor i Sverige skaffat sig en privat sjukförsäkring. Inte är det för att få någon slags elitvård, det handlar om att kunna få någon vård överhuvudtaget. Sluta motarbeta sånt som går bra, och lägg fokus på att få tillbaka sjukvårdspersonal till den regionala sjukvården, för där har du anledningen till sjukvårdskrisen. Regionala sjukvårdsinrättningar har nämligen under 20 års tid behandlat sina medarbetare som skit. Och om man känner sig behandlad som skit så stannar man inte kvar. Och då har vi inga vårdplatser, och kan inte behandla patienter. Så knäck den nöten först, förslagsvis sätta sig med några privata vårdgivare och ta reda på varför de inte har samma problem som regionerna med att behålla sin personal.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev