Unionen om skattelättnader: De stora problemen är brist på kompetens Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, hoppas få se regeringen komma med förslag som är viktigare just nu än skattelättnader. Foto: Pontus Lundahl / TT

Unionen om skattelättnader: De stora problemen är brist på kompetens

Statsbudgeten Hundra kronor i månaden i skattelättnader imponerar inte på Unionens chefsekonom Katarina Lundahl. Nu väntar man i stället på att regeringen ska föreslå nytt studiestöd för omställning och åtgärder för validering. För bristen på kompetens ökar.
2 sep 2021 | 15:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Unionens chefsekonom Katarina Lundahl ifrågasätter om behovet är så stort av stimulanser i ekonomin just nu, det huvudskäl som finansminister Magdalena Andersson anger för de aviserade skattesänkningarna i budgeten.

– Det finns tre möjliga skäl till regeringens skattesänkningsförslag: att stötta grupper som haft det svårt under pandemin – låginkomsttagarna, att stötta konjunkturen när pandemins stimulanser avtar och den tredje bevekelsegrunden: att göra budgeten aptitlig för V och C och få igenom den i riksdagen.

Det säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl med anledning av regeringens budgetförslag om totalt 10 miljarder kronor på skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare. Hon understryker att det är en av många satsningar i budgeten av ett reformutrymme på över 70 miljarder, varav de flesta fortfarande är okända. Det gör det svårare att se hur budgeten i helhet kommer att påverka arbetstagarna.

Politiska skäl

– Men det är inte riktigt brist på pengar i ekonomin, och ekonomin återhämtar sig nu, därför kan man fundera på effekten för konjunkturen. För löntagarna är en hundralapp i månaden inget jättestort tillskott. Däremot är skattelättnaden stor för sjukpensionärer. Den gruppen har det ekonomiskt tufft i dag, men situationen har inte blivit bättre eller sämre för dem under pandemin.

Därför tror Unionens chefsekonom Katarina Lundahl att det är det tredje skälet som har vägt ganska tungt som motiv – att göra budgeten aptitlig för Vänsterpartiet och Centern, och för de egna S-väljarna.

Vilka fördelar för tjänstemän ser du i det här förslaget?

– En hundralapp i månaden kan vara välkommet, men dels har många sparat pengar under pandemin när man inte har kunnat resa eller konsumera annat, dels får man löneökningar nu.

Ökande kompetensbrist

Enligt Medlingsinstitutets senaste löneutvecklingsstatistik är den preliminära löneökningstakten 2,7 procent under första halvåret 2021, för tjänstemän ligger den högre: 3,1 procent.

– Det är klart att risken för överhettning av ekonomin finns. De stora problemen just nu är ju brister, på kompetens där bristen ökar i vissa branscher, och på råvaror och komponenter. Det finns också en oro kopplad till sådant som elförsörjningen.

Vilka budgetförslag vill Unionen helst se komma under de närmaste veckorna?

– Vi är otroligt måna om att den uppgörelse som gjorts i överenskommelsen om trygghetspaketet (utifrån las-överenskommelsen, reds anm), som ett nytt studiemedelssystem för omställning, prioriteras nu. Sedan är det viktigt att man tar tag i strukturfrågor som validering av befintlig kompetens, och att man satsar på högre utbildning för de som redan finns i arbetslivet.

det viktigaste är själva ersättningen: att fler får 80 procent av sin inkomst i a-kassa, och att man omfattas av ersättning över huvud taget.

Hon konstaterar att skattereduktion av a-kasseavgiften är bra, den kan ”på marginalen” göra att fler går med i en a-kassa.

– Men det viktigaste är själva ersättningen: att fler får 80 procent av sin inkomst i a-kassa, och att man omfattas av ersättning över huvud taget. För om man är med men ändå inte får någon ersättning när man blir arbetslös, då minskar det förtroendet för a-kassan.

– Här vet vi att det finns luckor för vissa grupper, som för kombinatörer och de med mer oregelbundna inkomster. Det är viktigt att fler omfattas.

2 sep 2021 | 15:34
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Anna 2 sep 2021:

    Jag tror att Katarina Lundah har fel när hon bara anger tre skäl till de föreslagna skattesänkningarna – vilket är anledningen till att hon sedan kan avfärda skattelättnaderna för personer med sjukersättning med att dessa inte fått ändrad ekonomi på grund av pandemin. I verkligheten är det ju så att de betalar kring tusenlappen mer i skatt per månad än de med motsvarande arbetsinkomster. Detta har historiskt motiverats med att ge incitament till arbete – men de som har sjukersättning är ju bevisligen oförmögna att arbeta. Det har helt enkelt varit en straffskatt på de som varit lata och dumma nog att bli sjuka och funktionsnedsatta, ofta efter många års hårt arbete. Så, det fjärde skälet att sänka skatter, just denna skatt är: rättvisa.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev