Ukrainas ambassadör: ”Sverige måste söka enighet med sina internationella partners” Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, berättar när han besökte TCO på måndagen att han är pessimistiskt inför de nya samtalen mellan Ryssland och Ukraina. "Putin vill göra ett nytt Aleppo av Ukraina", säger han. Foto: Mikael Feldbaum.

Ukrainas ambassadör: ”Sverige måste söka enighet med sina internationella partners”

Internationellt Under en träff med TCO:s styrelse uppgav Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk att den viktigaste lärdomen som svenskarna bör dra av Rysslands anfallskrig är betydelsen av att Sverige söker enighet med sina internationella partners. "Som européer och försvarare av mänskliga rättigheter bör vi förstå att om vi inte stoppar Putin nu så kommer han inte att sluta utan försöka nå alla länder i hans grannskap", säger ambassadören.
Mikael Feldbaum
7 mar 2022 | 15:08
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov och han ukrainska motsvarighet Dmitro Kuleba ska träffas i den turkiska staden Antalya på torsdag, rapporterar Reuters. Men den ukrainska ambassadören i Sverige Andrij Plachotnjuk är över lag inte optimistisk inför nya samtal mellan länderna.

− Vi vill uppnå en humanitär korridor och eldupphör. Men Ryssland har fortsatt att bomba under de tidigare samtalen. Ryssland ställer ultimatum och vill inte förflytta sig för att möta motståndarsidans krav. De tycker att vi ska möta deras krav. Jag förväntar mig inga positiva resultat. Men vi försöker vinna tid för att uppnå positiva resultat på marken, säger han under ett möte med TCO:s styrelse på måndagen.

−  Putin är som en enveten galning som försöker nå sina mål och göra ett nytt Aleppo av Ukraina genom att attackera kärnkraftverk och bringa död och lidande till hela Ukraina, menar Plachotnjuk.

Tacksamma över svensk solidaritet

Ambassadören bekräftar att svenska vapen nått den ukrainska armén. För Arbetsvärlden visar han flera foton i sin telefon med soldater med den ukrainska uniformen som håller i svenska pansarskott.

Man ser nu gemenskapen av europeiska nationer som ett mål för framtiden och det hjälper mycket

− Vi känner solidariteten. Det är så rörande. Vi får blommor och meddelanden från både organisationer och privatpersoner. Det som svenska regeringen och fack nu gör kommer aldrig att glömmas.

Han framhåller också vikten av att svensk militär tränat den ukrainska försvaret.

− Vi är tacksamma för svensk träning av vår militär. Den här kunskapen har nu förvandlats till handling. Det var nödvändigt och det var användbart och har inneburit positiva resultat. Utan träningen hade vi fått sämre resultat i att möta Ryssland.

Efterlyser mer försvarsmateriel

Ambassadören menar att den viktigaste lärdomen Sverige kan dra av Ukrainas läge är att det krävs enighet med partners.

− Det viktigaste i Sverige är enighet och samarbete med länder som Finland och dagens samarbete med Nato och USA. Att rusta upp militären kräver mer pengar som får tas från sociala reformer men det är nödvändigt. Vi har haft det så i åtta år.

Georgien visar en enkel sak: bristen på lämplig reaktion och att man missförstod Putins avsikter ledde till invasionen av Krim

Ambassadören efterlyser både mer försvarsmateriel och humanitär hjälp och menar att man har bevis för att nästan all humanitär hjälp kommit fram och används, till exempel utrustning från Karolinska sjukhuset som nu räddar liv.

− Vi vill också möta rysk propaganda. Svensk media ger korrekt information vilket vi är tacksamma för. Nu blockerar Ryssland Facebook och Twitter och klipper av internet från det globala internet. Det blir viktigt att sprida korrekt information, säger ambassadören och fortsätter:

− Georgien visar en enkel sak: bristen på lämplig reaktion och att man missförstod Putins avsikter ledde till invasionen av Krim. Som européer och försvarare av mänskliga rättigheter bör vi förstå att om vi inte stoppar Putin nu så kommer han inte att sluta utan försöka nå alla länder i hans grannskap. Han kränkte det svenska luftrummet och han kan använda digitalt krig.

Försvaret beroende av starkt civilsamhälle

Ambassadören menar att Europa borde ha tagit tag i sitt beroende av rysk gas för sexton år sedan.

− Putin försöker utpressa alla. Men det är som cancer som måste behandlas radikalt. Många länder borde hanterat sitt beroende av rysk energi. 2005 började man utpressa Ukraina och säga att vi inte var en pålitlig energileverantör. Det visar att om Europa hade tagit de nödvändiga besluten då så skulle vi inte varit här idag.

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk i möte med TCO:s styrelse. Foto: Mikael Feldbaum.

Var Ukraina beredda på kriget? Ambassadören beskriver ett starkt civilsamhälle som ett effektivt motstånd idag.

− Vårt civilsamhälle är väldigt starkt – folk organiserar sig själva, det visade orangea revolutionen. Det är en stark avskräckare. Och det hjälpte oss för åtta år sedan när Putin startade sitt krig. Alla i ett flerbostadshus talar med varandra om hur man kan hjälpa till och hjälpa äldre.

− Vi hade ett ordspråk som är oöversättbart till engelska. Det går ut på att alla tar hand om sig själva och sitt hem. Nu har det förändrats och vi har fått ett talesätt som går ut på att ”mitt hus är i utkanten av byn och det första att möta fienden”. Allt förändras. I det långa loppet förändras det till det positiva – vårt folk har blivit en nation. 95 procent stöder presidenten. 100 procent stöder armen. Många stöder EU- och Natomedlemskap. Man ser nu gemenskapen av europeiska nationer som ett mål för framtiden och det hjälper mycket.

Men han framhåller att Ukraina har högre krav på EU.

− Sanktionerna är viktiga, men de är inte nog. Vi pressar EU att införa fler sanktioner. Vi vill bannlysa ryska skepp från hamnar. Och vi behöver stridsplan. Det har våra grannar och vi är redo att använda dem. Vi behöver krigsskepp för att försvara vår kust.

Putin har aldrig sett Ukraina som en oberoende stat

Plachotnjuk efterlyser tydliga politiska signaler om EU-medlemskap.

− Den vanliga medlemskapsprocessen tar tid. Nu behöver vi en signal om solidaritet. Att EU är redo att acceptera Ukraina som en kandidatstat. Det kan jämföras med finansiell och militär hjälp. Vi vill ha en stark politisk signal.

Plachotnjuk menar också att Putin aldrig sett Ukraina som en oberoende stat.

Vi behöver krigsskepp för att försvara vår kust

− I tjugo år har Ryssland ansett att vi inte behövde tydligt fastlagda gränser mellan länderna. Vi var ju bröder som aldrig skulle angripa varandra. Ryssland har alltid velat ha en svag granne. Putin anser inte att Ukraina är en egen stat.

Ambassadörens föräldrar är kvar i Kiev.

− Mina föräldrar är i Kiev och har suttit i skyddsrum i sju dagar. Det är hårt men vi kommer att vinna till slut, säger Andrij Plachotnjuk.

Mikael Feldbaum
7 mar 2022 | 15:08

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev