Schlagermelodi bakom psykisk ohälsa De skenande samhällskostnaderna för psykisk ohälsa kopplas i Försäkringskassans nya utredning till artisten Robin Bengtsson och hans vinnande schlagerbidrag "I can't go on". Foto: Claudio Bresciani / TT
Satir

Schlagermelodi bakom psykisk ohälsa

Satir Genom en samkörning av register har Försäkringskassan funnit orsaken till vinterns skenande sjukskrivningstal för psykisk ohälsa. Nu hotar regeringen att vidta åtgärder mot artisten Robin Bengtsson.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter att antalet sjukskrivningar sedan i februari dramatiskt skjutit i höjden tillsatte Försäkringskassan en utredning. Resultatet som presenteras i dagarna visar att de skenande samhällskostnaderna för psykisk ohälsa med stor sannolikhet beror på artisten Robin Bengtsson och hans vinnande schlagerbidrag ”I can’t go on”.

– Vi misstänkte länge att det berodde på att perioden är den mörkaste och kallaste på året och att många har en ansträngd privatekonomi efter julhelgen. Men när vi samkörde Svensktoppen med Försäkringskassans register föll pusselbitarna på plats, säger myndighetens generaldirektör Ann Marie Begler.

När vi samkörde Svensktoppen med Försäkringskassans register föll pusselbitarna på plats.

Störst risk att drabbas av Robin Bengtssons ”I can’t go on” löper kvinnor i så kallade kontaktnära yrken i offentlig sektor. Dit räknas exempelvis förskolepersonal eller lärare. Även många småbarnsföräldrar är drabbade. En av de hundratusentals människor som fått den smittsamma låten på hjärnan är fritidspedagogen Felicia Nord från Falun.

– För mig räckte det med att höra ett barn nynna på låten under morgonsamlingen för att jag skulle gå och småsjunga på den hela dagen. Därefter har det fortsatt likadant dag ut och dag in i över tre månader.

Klassas som funktionsnedsättning

Socialstyrelsen gick tidigare i veckan ut och varnade för många så kallade ”huskurer” som finns för att få bort en låt som fastnat i hjärnan. Att läsa låttexten högt för sig själv eller lyssna igenom hela låten från början till slut för att på så vis komma till ”ett avslut” gör att melodin riskerar att borra sig ännu djupare in i patientens psyke. Att ha Robin Bengtssons ”I can’t go on” på hjärnan klassas enligt Socialstyrelsen som en funktionsnedsättning.

Forskare på Karolinska Institutet undersöker nu vad som gjort att just ”I can’t go on” har en sådan förmåga att fastna i de drabbades huvuden. Projektet har försenats efter att institutets forskningsassistenter insjuknat och tvingats till isolering.

– Det gör att vi drar slutsatsen att infektionen är luftburen. Det finns även resultat som tyder på att en svordom i låttexten i kombination med en utstuderad handrörelse gör melodin ännu mer smittsam, säger Malcolm Knüpp, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, och författare till studien From Chicken Song to Macarena – infection and impact by coordinated body movements to annoying pop songs (Routledge 2009).

Låten riskerar att sprida sig vidare till patientens undermedvetna.

Under sitt uppträdande formar Bengtsson tummen och pekfingret vid upprepade tillfällen till en ring – det internationella tecknet för ”perfekt” – samtidigt som artisten i falsett uttalar orden ”fucking beautiful”. Inför finalen i Eurovision song contest är dock svordomen, efter påtryckningar från värdlandet Ukraina, utbytt mot ”freaking”. Men enligt professor Knüpp tyder mycket på att det fått Robin Bengtssons ”I can’t go on” att mutera och bli ännu mer smittsam:

– Att ett laddat begrepp nu blivit utbytt och därmed förblir outtalat gör att låten riskerar att sprida sig vidare till patientens undermedvetna där den riskerar att bli kronisk.

Provade elchocker

Förskolepedagogen Felicia Nord säger att hon provat allt från psykoaktiv medicin till elchocker. Men Robin Bengtssons ”I can’t go on” fortsätter att spelas om och om igen i hennes huvud från morgon till kväll.

– Vid ett tillfälle försvann låten från hjärnan och jag upplevde en sådan oerhörd lättnad eftersom det är en mycket irriterande låt. Sedan råkade jag slå på bilradion men stängde av direkt när jag hörde den där plastiga 80-talssynten och fingerknäppet i introt. Men det var försent, tyvärr.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) kallar beslutet ”ansvarslöst”

Trots skarpa varningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har SVT och producent Christer Björkman beslutat att direktsända Eurovision Song Contest i Ukraina som planerat. Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) kallar beslutet ”ansvarslöst” och konstaterar att 3,5 miljoner svenska tv-licensbetalare nästa vecka riskerar att smittas av ”I can’t go on”. Om regeringen kommer vidta några åtgärder beslutas på ett extrainsatt regeringssammanträde i början av veckan. En Jobbig Värld har utan framgång sökt artisten Robin Bengtsson i Kiev för en kommentar.

Nyhetsbrev
Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev