– Just nu förs diskussioner i TCO:s styrelse och i förhandlingskommittén om att hitta ett alternativ till förslaget om hälsoväxling. Diskussioner med arbetsgivarparter ligger i pipeline och träffar finns inplanerade om några veckor, säger Eva Nordmark, ordförande TCO, till Arbetsvärlden.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterade i början av april ett lagförslag om så kallad hälsoväxling, som bland annat innebär att arbetsgivarna ska betala 25 procent av sjukpenningkostnaderna för en anställd vars sjukskrivning överstiger 90 dagar. Samtidigt gavs dock budet att om arbetsmarknadens parter senast i augusti i år kan hitta en annan lösning skulle lagförslaget dras tillbaka. Anders Hammarbäck, före detta förhandlingschef för fackförbundet Vision, har utsetts till processledare från regeringskansliets sida och kommer att hålla i kontakter med parterna.
Ekonomiska incitament viktig fråga
Eva Nordmark säger att det finns olika aspekter av förslaget som är värda att titta närmare på.
– Frågan inte helt lätt. Det finns en oro för att det förslag som nu ligger bland annat kan få konsekvenser för hur arbetsgivare rekryterar personer med en historik av sjukfrånvaro.
Det kan också finnas skäl att öka de ekonomiska incitamenten för arbetsgivare att ta ett större ansvar, menar hon. Någonting som TCO också förut har föreslagit.
Offentlig sektor först ut
Mellan 2005 och 2006 fanns ett system för medfinansiering där arbetsgivare betalade delar av sjukpenningen för de anställda som sjukskrivits på heltid, från och med den femtonde sjukskrivningsdagen.
– Under den korta tid som systemet fanns på plats hade fler en möjlighet att komma tillbaka på deltid efter en sjukskrivning och det satsades mer på rehabilitering, någonting som förstås var mycket positivt, säger Eva Nordmark.
Partsgemensamma träffar mellan parterna i den offentliga sektorn finns inplanerade om några veckor. Det är också i kommuner och landsting som sjukskrivningstalen är högst.