Tack för ert mod! Det värmer. Karolina Ramqvist, Theodor Kallifatides och Samar Yazbek är några av de författare som medverkar på bokmässan Scener och Samtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Janerik Henriksson/TT
Ledare

Tack för ert mod! Det värmer.

Bokmässan Tack alla ni som bojkottar, fixar alternativa mässor och demonstrerar mot högerextremismen på lördag. Ni är det viktigaste demokratin har, skriver Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum.
28 sep 2017 | 13:14
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

”Fuskrapport: Medierna mörkar ej om invandringen”, ”Förbjudet kritisera makteliten”, ”Några exempel på falska nyheter och mörkning om invandring”.

Så lyder de tre senaste nyhetsrubrikerna på sajten Nya Tider med undantag för en puff för de egna aktiviteterna på Göteborgs bokmässa, den mässa som i helgen välkomnar tidningen som vilket annat förlag som helst.

Nya tiders syfte är propaganda för en odemokratisk världsåskådning där en maktelit i maskopi med invandrade minoritetsgrupper hotar den svenska ”ursprungs”befolkningen.

En mässa som försvarar odemokratiska värderingar kommer långsamt att gräva sin egen grav.

Inget olagligt i det, men att som privat arrangör välkomna Nya Tider i namn av yttrandefriheten är inte bara dumt utan farligt. Som privat arrangör väljer man själv sitt sällskap.

Det värmer därför något enormt när jag ser hur många som väljer att bojkotta mässan för att uttrycka sitt missnöje, och när förlag och tidskrifter skapar alternativa bokmässearrangemang. Att stora delar av den fackliga rörelsen som Arbetsvärlden är en del av, med sin traditionella vikt vid att bygga demokrati, väljer alternativa vägar. En mässa som försvarar odemokratiska värderingar kommer långsamt att gräva sin egen grav.

Jag känner också en jättelik värme och tacksamhet mot de många som kommer att protestera mot terrororganisationen Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördag.

När stadens judar fyller synagogan för att fira Jom kippur, försoningsdagen, så kommer tusentals göteborgare samtidigt att fylla stadens gator för att visa sin avsky mot nazismen.

Det finaste som finns när man som jag tillhör en minoritetsgrupp, är att känna stödet och se stora grupper stå upp för minoriteters rättigheter i ett demokratiskt samhälle.

Så tack till alla ni som bojkottar, fixar alternativ och demonstrerar mot högerextremismen på lördag. Ni är det viktigaste demokratin har om vi vill motverka det som helt följdriktigt beskrivs i Nya Tiders fjärde nyhetsrubrik: ”Moskén i Vivalla brann ned”.

28 sep 2017 | 13:14
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Jag heter Madeleine 3 okt 2017:

    Håller fullkomligt med ledarskribenten.
    Önskar jag kunde varit med i Gbg.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev