Politik utan proportioner i Almedalen Kristersson gör en höna av en fjäder. Foto: Henrik Montgomery / TT
Ledare

Politik utan proportioner i Almedalen

Ledare Moderaterna ägnar sitt tal i Almedalen åt en signalfråga som kan antas ha marginell ekonomisk betydelse, nämligen att dra in rätten till tolk för flyktingar med permanent uppehållstillstånd. Reformers proportioner, utöver politikernas sanningsenlighet, kan komma att bli ett viktigare medialt uppdrag när populismens vindar blåser.
4 jul 2019 | 14:49
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Miljön har varit huvudtemat för majoriteten av partierna hittills i Almedalen. Nyamko Sabunis vägande mellan Alliansen och januariavtalet slutade i en utredning om elektrifierade motorvägar. Hon hånades en aning eftersom förslaget kommer från hennes tidigare arbetsgivare ÅF. Men nog var en elektrifieringskommitté ett relevant förslag. Som också säger något om att svensk debatt börjar ta klimatet på allvar.

Miljöpartiet ville fasa ut fossila bränslen i transporter till 2030. Och Vänsterpartiet lade till en jämlikhetstwist på klimatfrågan och ville ge 6 miljarder till kollektivtrafik.

Centerpartiet satsade istället i sitt Almedalsutspel på skattesänkningar i ”norra och nordvästra Sverige”

De som hittills gått motvalls mot miljötrenden är Moderaterna som i sitt utspel ville ställa hårdare krav på svenskspråkighet och svenska värderingar hos flyktingar. Och KD som utan att ännu ha presenterat några förslag ändå gjort avtryck genom att redan inlett politiska diskussioner med Sverigedemokraterna.

Centerpartiet satsade istället i sitt Almedalsutspel på skattesänkningar i ”norra och nordvästra Sverige” för att göra det mer ekonomiskt hållbart att bo kvar på landsbygden.

Almedalen kan ses som en liten valrörelse där partierna pekar ut riktningen framöver genom sina prioriteringar. Hos mig väckte det här tankar på om vi i medierna borde ersätta våra ”faktakollar” med ”proportionalitetskollar”. Hur stora är samhällsproblemen som partierna tar sig an och vilka samhällsvinster kan deras förslag väntas ge? Hur tungt väger indragen tolkhjälp för personer med permanent uppehållstillstånd (M) jämfört med en utredning om elektrifierade vägar (L)? Självklart samlar vi förslagen i ett proportionalitetsindex och ger er ”hela listan”.

Så låt oss se om partiernas Almedalsutspel pekar ut riktningen för höstens debatter.

En sådan ”proportionalitetskoll” är väl egentligen ett koncentrat av det som vi i medierna redan försöker göra varje dag: ge sammanhang och fördjupning åt samhällsfenomen och politiska utspel. En roll som blir viktigare med sociala mediers fokus på känslor, men som också, glädjande nog, blir allt mer populär bland läsare.

Det är i alla fall vad vi på Arbetsvärlden vill göra och hoppas att vi gör när vi är som bäst. Så låt oss se om partiernas Almedalsutspel pekar ut riktningen för höstens debatter.

Nu stänger Arbetsvärlden för sommaren efter en vår som dominerats av januariavtalets las-utredning och Arbetsförmedlingens omstöpning. Vi har fått en hel del återkoppling från er läsare på Facebook och i mejl, något som vi är otroligt glada för. Allt fler medier har citerat våra texter och läsningen har ökat avsevärt.

Vi hoppas att ni vill följa med oss igen i höst!

4 jul 2019 | 14:49
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Ämnen:
#almedalen
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev