Extra val ger merjobb för Säpo Foto: Andreas Hillergren/TT
Det behövs mycket säkerhetspersonal när politiker som Jimmie Åkesson ska ut och valtala igen.

Extra val ger merjobb för Säpo

Valrörelse Inte bara partierna behöver ladda om för en ny valrörelse. Även Säpo får mer att göra inför extra valet.
Jan-Ewert Strömbäck
10 dec 2014 | 14:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringskrisen, budgetomröstningen och beskedet om ett nytt val den 22 mars gjorde att Säpo fick både sätta fart på den förra valorganisationen och uppdatera densamma.

Roland Weinfors, som är verksam vid säkerhetspolisens personskydd, har lång erfarenhet av polisarbete. Han har varit chef för säkerhetspolisens hotbildsenhet, och har varit med och samordnat Säpos arbete i samtliga val sedan 2006, inklusive EU-valen. Knappt hade han och kollegorna andats ut efter det så kallade supervalåret 2014 förrän det blev dags att ladda upp inför nästa val, en ”särskild händelse” som är det interna uttrycket för allt som avviker från linjearbetet.

”Nu är startsträckan kort.”

Roland Weinfors

Roland Weinfors, Säpo.

Weinfors säger:
– Vi får sätta upp en ny organisation som ganska väl speglar den organisation och kompetens som vi hade vid valrörelserna 2014. Men nu är startsträckan kort, varför det naturligtvis blir mer stressigt. Troligen startar valrörelsen inte förrän i början av januari. Det betyder att våra semestrar i helgerna framöver inte behöver påverkas.

En ny stabsarbetsplan utarbetas. Olika scenarier utarbetas och diskuteras, det bästa, troligaste och det värsta scenariot (det vill säga att någon skyddsperson skadas). Incidenterna under valrörelsen 2014 begränsades till att kristdemokraternas Göran Hägglund ”tårtades”, men inte heller det ska få hända– nästa gång kan det vara något annat än ett bakverk som förövaren använder. De livvakter som är utkommenderade för att skydda partiledarna, regeringen och högsta statsledningen har med åren blivit flera och är idag cirka 135.

Den särskilda händelsen valet gör att personal får plockas från andra enheter, vilket i sin tur att annan verksamhet får något lägre prioritet. Det kan gälla kontraspionage, otillåten påverkan (exempelvis inhemsk extremism) och terrorism.
–Men terrorism är naturligtvis hela tiden ett högt prioriterat område, understryker Roland Weinfors.

Lärdomar från supervalåret är konsten att samarbeta, dels med övriga polisen, dels med partiernas säkerhetsorganisationer. Till saken hör att valrörelsen sammanfaller med att Sveriges polis har en helt ny organisation. Den 1 januari blir Säkerhetspolisen en egen myndighet och är inte längre en del av Rikspolisstyrelsen, en omställning som kan öka den interna påfrestningen under en period.

Påverkar konfliktnivån och den höga adrenalinhalten i debatten efter regeringskrisen också säkerhetspolisen?
– Ja, vi har naturligtvis noterat tonläget och det är något som vi måste förhålla oss till, diskutera hur det kan påverka opinionen, svarar han diplomatiskt och tillägger att valrörelsen och valet dessutom inträffar vintertid, vilket avviker från agendan i Sverige.
Därmed inte sagt att årstiden behöver vara en riskfaktor.
– Nej, 20, 30 minusgrader kan ju till och med kyla ner känslorna på ett möte.

Jan-Ewert Strömbäck

/ Kontakta skribenten

10 dec 2014 | 14:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev