”Bankskatten hotar 16 000 jobb”

Skatt En extra löneskatt för finanssektorn skulle allvarligt hota finansbranschen i Sverige, menar Finansförbundet, Svenska Bankföreningen och Sparbankernas Riksförbund.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I höst väntas en statlig utredning föreslå ny särskild skatt på anställda inom bank- och finansbranschen, företag som producerar finansiella tjänster ska få betala ytterligare 15 procent av lönesumman för sina anställda. Detta eftersom den finansiella sektorn har en skatte­fördel jämfört med andra företag i och med att finansiella tjänster är undantagna från mervärdesskatt.

Utgångspunkten är fel, menar Finansförbundet, Svenska Bankföreningen och Sparbankernas Riksförbund. De skriver i dag på SvD Näringslivs debattsida att en extra skatt hotar 16 000 jobb inom Sveriges finanssektor, enligt siffror framtagna av ett konsultbolag.  Jobben skulle kunna ersättas av it- och andra tekniklösningar och verksamhet flyttas till länder med lägre lönekostnader. Särskilt skulle en skatt slå mot bankkontor på landsbygden.

Sveriges finanssektor sysselsätter i dag 85 000 personer i ungefär 5 000 företag, enligt artikelförfattarna.

 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar