”Många från Northvolt har tre månader på sig att hitta nytt jobb” Northvolt har sagt upp ungefär 500 tjänstemän, merparten i Skellefteå. Foto: Magnus Lejhall/TT och TRR.

”Många från Northvolt har tre månader på sig att hitta nytt jobb”

Många som nu får lämna Northvolt är i Sverige på arbetstillstånd. De flesta vill stanna i Skellefteå där de kanske hunnit köpa en bostad, men tiden är knapp att hitta nytt jobb. Det berättar Magnus Lannerblad på TRR.
Axel Green, Mikael Feldbaum
25 nov 2024 | 14:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Suget efter arbetskraft till den gröna omställningen i norra Sverige har varit enormt. Prognoserna har pekat rakt uppåt. När batteritillverkaren Northvolt nu krisar ser utsikterna inte längre lika goda ut. Northvolt har sagt upp ungefär 500 tjänstemän, merparten i Skellefteå, enligt uppgifter från parternas omställningsorganisation, TRR, som nu kämpar med att hjälpa dem till nya jobb.

Magnus Lannerblad är arbetsmarknadsområdeschef för norra Sverige och har varit på plats i Skellefteå och träffat personal som sagts upp.

Han beskriver en osäker tid, särskilt för dem med arbetstillstånd i Sverige.

– Det är klart att det bland många finns en stor oro över sin situation, om man kommer hitta en ny anställning. Framförallt gäller det de som är i Sverige och har ett arbetstillstånd. Tre månader har de på sig att hitta en ny anställning.

– Den stora merparten av dem vill stanna kvar i Skellefteå. De trivs bra i Västerbotten och har familj och har köpt bostad. Hos dem råder stor osäkerhet.

Söker sig till andra länder

Magnus Lannerblad beskriver hur många trots det nu kommer att söka sig till andra länder.

– Man har lämnat sitt hemland. Det kan vara på andra sidan jorden. De har sökt sig hit i hopp om att bygga ett yrkesliv och ett liv i Sverige. De förhoppningarna är nu för tillfället grusade. Det är människor med otrolig drivkraft. Finns inte möjlighet i Skellefteå så kommer säkert flera av dem att söka sig till andra länder där man har behov.

Många som sagts upp är tjänstemän och framförallt ingenjörer.

– En stor majoritet av de här har en masterexamen. De gör allt de kan för att hitta en ny anställning. Det är inte bara människor som kommer från EU-länder och tredjeland utan svenskar också.

TRR matchar sökande med arbetsgivare

I TRR:s verktygslåda finns flera utbildningar till exempel i cv-skrivning och för tredjelandsmedborgare även i svenska språket. Jobbsökande erbjuds stöd och hjälp att förstå hur arbetsmarknaden fungerar och hur man kan göra för att gå vidare i rekryteringsprocesser.

TRR anordnar också träffar med arbetsgivare.

– Vi har haft matchningsaktiviteter för våra omställningskunder. Det har varit träffar då arbetssökande får möjlighet att träffa arbetsgivare. Vi har också haft arbetsgivare som hört av sig till oss när de har behov. Då försöker vi matcha ihop.

Hack i kurvan för gröna omställningen

Trots att många nu blir arbetslösa samtidigt i en lågkonjunktur så talar utbildningsnivån för Northvolts anställda, menar Magnus Lannerblad.

– Efterfrågan, om man tittar på ingenjörer, är fortsatt förhållandevis god. Tittar man på lediga platser är det ganska mycket. Men sedan är det som alltid arbetsgivarens behov som ska matchas med kompetensen som finns tillgänglig. Vi tror och hoppas att många kommer gå vidare.

TRR har tidigare gjort strålande prognoser för den gröna omställningen i norra Sverige. Ställs de prognoserna nu på ända?

– Medierapporteringen kring Northvolt är ju att de finner sig i en prekär situation. Men det är väldigt många som arbetar kvar på Northvolt, 2000 människor, och det finns många andra initiativ kopplat till gröna omställningen som går vidare. Att Northvolt nu säger upp kan uppfattas som ett hack i kurvan, men utifrån vad jag tror kan vi inte på något sätt avskriva den gröna omställningen i norr enbart utifrån vad som händer på Northvolt, säger Magnus Lannerblad.

Axel Green, Mikael Feldbaum
25 nov 2024 | 14:07

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev