Veckans ord: blockad Syndikalister satte 2006 Fortums kontor i blockad. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Veckans ord: blockad

17 nov 2023 | 12:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Idag läser nog många ordet ‘blockad’ i första hand som nåt som händer en när man inte sköter sig i sociala medier. Men ordet kan även vara ett substantiv som syftar på en sympatiåtgärd från ett fackförbund i en konflikt.

Blockad innebär att ett annat fackförbund ger sig in i konflikten för att öka trycket på motparten genom att inte utföra vissa arbetsuppgifter. Till exempel nyligen när fackförbundet Transport stoppade lastning och lossning av Tesla-bilar i hamnarna, i sympati med fackförbundet IF Metall som strejkade för att få kollektivavtal med Tesla.

Och även om företaget där arbetet läggs ner har kollektivavtal, vilket egentligen innebär att man inte får ta till stridsåtgärder för så kallad fredsplikt ska råda, är det okej då sympatiåtgärder är ett undantag från fredsplikten. Även andra yrkesgrupper kan bli inblandade i konflikten vid blockad. Till exempel kan post och paket till Tesla stoppas, liksom lackering av bilarna.

Ett annat exempel är det amerikanska leksaksföretaget Toys R Us som kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Bolaget ville inte teckna kollektivavtal. Handels utlyste strejk och det blev en rad blockader. Bland annat stoppade Finansförbundet bolagets banktransaktioner. Till slut blev det kollektivavtal.

17 nov 2023 | 12:00
Om skribenten
Sandra Lund är reporter som jobbat med arbetsmarknadsjournalistik i över 15 år.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev