Världens största försök med fyradagarsvecka inleds 3300 brittiska arbetstagare får under sex månader pröva på att jobba 80 procent med 100 procent lön. Foto: TT

Världens största försök med fyradagarsvecka inleds

Arbetstid Ett 70-tal företag i Storbritannien deltar i världens största pilotprojekt för fyradagarsvecka under de kommande sex månaderna, rapporterar BBC.
13 jun 2022 | 08:56
+1
17
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3

3 300 brittiska arbetstagare får under sex månader pröva på att jobba 80 procent med 100 procent lön.

Akademiker från Oxford och Cambridge universitet, samt experter vid Boston College i USA, kommer att studera effekterna av experimentet som koordineras i samarbete med tankesmedjan Autonomy.

Företag som sträcker sig från kontorsbaserade mjukvaruutvecklare och rekryteringsföretag till välgörenhetsorganisationer och en lokal ”fish and chip shop” deltar.

– Den brittiska studien är historisk, säger Juliet Schor, ledande forskare på Global 4-day week-projektet, och ekonom och sociolog vid Boston College, till BBC.

I studien kommer forskarna att analysera hur anställda reagerar på att ha en extra ledig dag, i termer av stress och utbrändhet, jobb och tillfredsställelse med livet, hälsa, sömn, energianvändning, resor och många andra aspekter av livet.

– Grunden för denna rörelse är att det pågår aktivitet på många arbetsplatser, särskilt tjänstemannaarbetsplatser, som är lågproduktiv och att man kan skära ner utan att skada verksamheten.

Hon säger att problemet med femdagarsveckan är att arbetet helt enkelt kan utökas för att passa den tid som finns tillgänglig.

Du kan vara 100 procent produktiv på 80 procent av tiden på många arbetsplatser

– Att hålla sig till ett styvt, århundraden gammalt, tidsbaserat system är inte meningsfullt, tillägger Juliet Schor.

– Du kan vara 100 procent produktiv på 80 procent av tiden på många arbetsplatser, och det har företag som anammar detta runt om i världen visat.

Forskaren medger dock att idén kanske inte passar alla och alla yrken, så som sjukvård och undervisning, där personalen redan kan vara överarbetad och stressad.

Men även om arbetarna bara är 10 procent mer produktiva, kan ekonomin fortfarande gå bra, hävdar hon. Detta om de kortare arbetstiderna leder till lägre sjuktal, färre personal som lämnar och dessutom gör det lättare att attrahera nya rekryter.

”Överväldigande framgång”

Det tidigare största experimentet med en fyra dagars arbetsvecka hölls enligt Fortune i Islands huvudstad, Reykjavík, och involverade över 2 500 anställda inom den offentliga sektorn som fick minskad arbetstid under 2015 och 2016.

Experimentet var en ”överväldigande framgång”, enligt Autonomy, som granskade resultaten av Islands experiment. Anställda rapporterade lägre stress och förbättrad hälsa under studieperioden medan arbetsgivarna noterade att den totala produktiviteten antingen hade stannat kvar eller ökat.

Enligt den irländska rekryteringsfirman Hays undersökning har sex procent av de irländska arbetsplatserna redan implementerat en fyradagars arbetsvecka: fyra procent på permanent basis, medan två procent för närvarande använder den på prov.

Julian Jessop, en oberoende ekonom och fellow vid Institute of Economic Affairs, säger att även om han är för det brittiska försöket så är han skeptisk till att det skulle visa goda resultat i hela ekonomin.

– Du måste bli 25 procent mer produktiv per dag, säger han till BBC.

Ökad produktivitet

Girling Jones, ett litet byggrekryteringsföretag i Exeter bytte till en fyradagarsvecka i januari, men har också anmält sig till studien.

– Produktiviteten ökar och vinsten likaså, säger chefen och företagets grundare Simon Girling till BBC.

– Alla våra input – samtal, möten, intervjuer, är uppe… helt enkelt: alla gör mer på kortare tid, tillägger han.

Jag är definitivt mer motiverad.

Personalen är också gladare – Ellen Andreassen säger till BBC att hon använder sin lediga dag till att koppla av.

– Jag är definitivt mer motiverad. En sak jag har märkt är sömnen. Jag sover mycket bättre och att gå upp är mycket lättare.

Hennes kollega Josh Cockerill säger att han kan spendera mer tid med sin dotter och spara pengar på förskoleavgifter.

– Det faktum att du har en ledig dag mitt i veckan ger dig mer incitament att arbeta hårdare mot den lediga dagen, säger han till BBC.

13 jun 2022 | 08:56

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från brilliantfuture.se - "Är det arbetsgivarens tur att walk the extra mile? | Brilliant Future" 6 sep 2022:
    […] på jobbet? Inte gå den där extra milen, utan begränsa dig till att göra det som krävs av dig. Det skrivs mycket om möjlighet till kortare arbetsdagar och fyradagarsvecka, och inte minst begreppet ”quiet […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev