Att en person med uppehållstillstånd, och som brister i vandel ska kunna utvisas stod klart redan i Tidövavtalet.
Vad det innebär har i dag presenterats för migrationsminister Johan Forssell (M) i en utredning. Enligt ministern handlar det om ett ”hederligt levnadssätt”.
– Personer som missköter sig på andra sätt än att begå brott ska utvisas. Man ska vara skötsam, anstränga sig och göra sitt bästa. Annars ska man inte vara i Sverige, sa Johan Forssell under pressträffen när utredningen presenterades.
Begreppet vandel, som varit borta ur utlänningslagen i 20 år, föreslås återinföras.
Att brista i vandel kan handla om att ha skulder, inte följa myndighetsbeslut, upprepad lindrig brottslighet, missbruk av välfärdssystem och om man utgör ett säkerhetshot.
Det kan handla om att en person yttrar sig på ett straffbart sätt, eller på ett sätt som leder till sådana konsekvenser att det hotar den allmänna ordningen eller säkerheten.
LVU-kampanjen
En kampanj främst i sociala medier under 2021-2022 som riktade sig mot socialtjänsten. Den bestod av desinformation om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn, genom lagen om vård av unga. LVU. Den anses vara den största påverkanskampanjen mot Sverige och ledde till höjd terrornivå.
Utredaren Robert Schött vill inte ge konkreta exempel på vilka yttranden det kan handla om.
– Vi har redan en katalog av brottsrubriceringar med förolämpning, uppvigling och terrorbrott. Som domare kan jag konstatera att jag sällan ser sådana mål prövas, men lagstiftningen finns redan på plats.
Forssell: ”Skarpare lagstiftning för yttranden”
På frågan om hur en individ ska veta var gränsen går för kritik som anses hota den allmänna ordningen svarade migrationsminister Johan Forssell (M).
– Det blir en skarpare lagstiftning för yttranden. Om man uppviglar många till exempel, men kanske inte om man står och talar för sig själv. LVU-kampanjen är ett sådant exempel som fick påtagliga konsekvenser för Sveriges säkerhet.
– För de allra flesta innebär det här inga konstigheter alls. Det handlar om att följa svenska lagar och leva på ett skötsamt sätt.
Att inte kunna redovisa köp
Utredaren Robert Schött återkom till att de ska handla om en ”samlad bedömning” av en människas vandel.
– En utlänning som inte kan förklara hur han eller hon försörjer sig kan vara uttryck för bristande vandel. Om man inte kan förklara hur man har kunnat köpa bilen, klockan eller klädesplagget.
”Risk för självcensur av rädsla”
John Stauffer är chefsjurist på Civil Rights Defenders. Han säger till Arbetsvärlden att han ser med oro på regleringen, för att den vag och och otydlig vilket lätt leder till godtyckliga bedömingar om vad bristande vandel faktiskt innebär.
– En viktig förutsättning är laglighetskravet, att en lagstiftning måste vara tydlig så att man kan rätta sig efter den. Om man inte på förhand kan förstå vad man får göra och inte göra finns risk för självcensur, det vill säga att personer undviker att framföra även legitim kritik av rädsla för att det ska leda till att man utvisas, säger han.
Det är inte bara vandel som utredningen sett över.
Den föreslår även att uppehållstillstånd ska kunna återkallas om till exempel en arbetsgivare, hyresvärd eller anhörig medvetet lämnat felaktiga uppgifter till Migrationsverket.
Tidigare har det kunnat återkallats om individen själv gjort det.
Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den första juli 2026.