Välutbildade mer positiva till den svenska coronastrategin Provtagningsstation för Covid-19 på Arlanda flygplats, för stockholmare som ankommer med utrikesflyg. Foto: Claudio Bresciani / TT

Välutbildade mer positiva till den svenska coronastrategin

Att ha en universitetsexamen spelar stor roll för hur oroade svenskar är för corona och för inställning till både vaccination och till den svenska coronastrategin. Det visar en ny forskningsstudie.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Studien, som presenteras i Ekonomisk debatt, har kartlagt oro, attityder och beteenden relaterade till den svenska coronastrategin. När forskarna tittade på socioekonomiska faktorer visade det sig att det bara var en som stack ut: Om individen hade universitetsexamen eller ej. De med en examen från universitet hade mindre oro och var mer positivt inställda till både vaccination och till den svenska coronastrategin.

– Att ha eller inte ha arbete, inkomstnivå, att kunna arbeta hemma eller inte, storlek på boende – alla de faktorerna visade sig spela liten eller ingen roll, säger Ola Andersson, docent i nationalekonomi vid Uppsala Universitet och en av forskarna bakom studien.

Äldre blev mer negativa med restriktioner

Ola Andersson, Uppsala universitet. Foto: IFN.

Forskarna har genomfört två enkätstudier, en precis i början av pandemin och ytterligare en i december 2020. Det tydligaste de hittat är att äldres attityder har förändrats, säger Ola Andersson.

– I april 2020 stod gruppen 70+ ut som klart mer positiva till den svenska strategin. Men efter en lång tid av risk och restriktioner har det tydligt förändrats.

Högerväljare misstror strategin

Politisk hemvist har också betydelse för inställningen till den väg som politiker och myndigheter lagt ut, där de som identifierar sig som höger har klart större misstro. Politisk tillhörighet efter GAL-TAN spelar dock mindre roll.

Attityder till den svenska coronastrategin. Ola Andersson, Pol Campos-Mercade, Erik Wängström 2021.

Vill undersöka vaccinering

Ola Andersson hoppas nu att det forskas vidare på den biten som handlar om vaccination. Eftersom de gjorde sina sista undersökningar i december 2020 kunde de bara fråga om inställning till ett vaccin som då inte ännu fanns.

– Det vore väldigt intressant att se om de grupper som var positiva till vaccin då sedan faktiskt också vaccinerat sig. Inte minst för att vi ska kunna få en ännu högre vaccinationsgrad.

Relaterad läsning

Ämnen:
#corona
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar