Sedan 1 juli 2013 måste företag som har utstationerade arbetstagare anmäla det till Arbetsmiljöverket. Detta för att man ska kunna kontrollera att de som jobbar i Sverige omfattas av de rättigheter som finns i utstationeringsdirektivet. Fackliga organisationer har också rätt att ta del av uppgifterna för att kunna kontrollera att även utstationerade har arbets- och anställningsvillkor som motsvarar minimivillkoren i aktuella kollektivavtal. Ungefär 4 700 företag har registrerat arbetstagare sedan registret infördes.
2014 kom flest utstationerade från Tyskland och Polen, 6 960 respektive 6 272 personer. Länderna följs av Litauen, Indien och Thailand som har mellan 2 148 och 3 842 utstationerade.
Det är vanligast att vara utstationerad under en period av mellan 10 och 29 dagar och två tredjedelar av alla uppdrag är kortare än tre månader. Drygt hälften av de utstationerade jobbade i Stockholm, Göteborg eller Malmö.
Byggbranschen är vanligast att utstationerade arbetstagare jobbar i, det gör cirka 37 procent. Näst vanligast är tillverkningsbranschen och på tredjeplats kommer informations- och kommunikationsverksamhet. I den sektorn kommer många utstationerade från Indien.