Efter många diskussioner under våren finns nu ett färdigt pensionsförslag från regeringen och dess stödpartier V, MP och C.
– Vi är överens med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och vi är överens om att lägga fram ett brett förslag tillsammans med Centerpartiet på pensionsgruppens bord, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Överenskommelsen
1. Garantipensionen höjs permanent, från och med augusti 2022. Höjningen sker med 1 000 kronor vilket ger en ny garantinivå på 9 779 kronor för ensamstående, enligt 2022 års priser. Höjningen ska betalas ut snarast möjligt, och retroaktivt om det inte är möjligt med utbetalning från augusti. Följdjusteringar görs inom bostadstillägg samt övriga regelverk som exempelvis för socialtjänstavgifter med ambitionen att nivåhöjningen får avsedd effekt. Förslaget bedöms kosta drygt 4 000 miljoner kronor under 2022.
2. En utredning tillsätts skyndsamt med syfte att snarast möjligt föreslå en så kallad gas i pensionssystemet. Utredningen ska vidare analysera nivån på förskottsräntan och återkomma med förslag på eventuella justeringar. En utredning ska vidare tillsättas för att närmare se över änkepensionen.
3. Utanför pensionsgruppens mandat åtar sig regeringen att remittera ett förslag om en ytterligare förstärkning av det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år som jobbar från 1 januari 2023 med en offentligfinansiell effekt på 800 miljoner kronor. Det ger en person med en lön över 25 000 kronor i månaden 500 kronor i månaden i skattesänkning. Syftet är att kompensera personer som väljer att förlänga arbetslivet ytterligare.
4. Bostadstillägget höjs från och med augusti 2022. Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor på hushållsnivå. Förslaget bedöms öka utgifterna för bostadstillägget med ungefär 200 miljoner kronor 2022.
Källa: Regeringskansliet
Enligt förslaget höjs garantipensionen permanent från och med augusti 2022 och betalas ut retroaktivt om det inte är möjligt med utbetalning från augusti.
Höjningen blir 1 000 kronor vilket ger en ny garantinivå på 9 779 kronor för ensamstående, enligt 2022 års priser.
Förslaget bedöms kosta drygt 4 miljarder kronor under 2022.
Ska utreda om överskott kan betalas ut
Även bostadstillägget höjs från och med augusti 2022 med 100 kronor på hushållsnivå. Det beräknas öka utgifterna för bostadstillägget med cirka 200 miljoner kronor 2022.
Dessutom tillsätts skyndsamt en utredning för att snarast möjligt föreslå en så kallad ”gas” i pensionssystemet. I dag finns en broms i pensionssystemet som innebär att pensionerna sjunker till en nivå som systemet klarar av vid en ekonomisk nedgång. Bromsen har slagit till tre gånger sedan 2010. Men nu finns i stället ett överskott. En ”gas” i skulle innebära att överskottet kan betalas ut till nuvarande pensionärer.
På onsdag ska riksdagen, där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har majoritet, rösta om förslaget. Men oppositionen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna går ihop för att stoppa förslaget redan i finansutskottet, där de har en så kallad ”falsk” majoritet, för att förhindra att det prövas i riksdagen.
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) säger till Svenska Dagbladet att hon ska undersöka alla möjligheter att ändå kunna låta riksdagen rösta om det nya förslaget.
– De har använt den makten som de får av att ha ett mandat mer än oss i utskottet till att hindra oss, säger hon.
Om inte det nya förslaget tas upp i riksdagen står istället det gamla förslaget om garantitillägg på skattefria 1 000 kronor mot oppositionens förslag som är en höjning av garantipensionen med 600 kronor samt skattesänkningar.