Tjänstemännen tar till gatorna för strejkrätten Finlands statsminister Petteri Orpo har hittills inte lyssnat på demonstrerande arbetstagare. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP och tjänstemännens centralorganisation STTK.

Tjänstemännen tar till gatorna för strejkrätten

Finland Under parollen "Någon måtta" planerar finska tjänstemannafack politiska strejker i veckan och en stor demonstration på lördag.
Sören Viktorsson
13 nov 2023 | 12:08
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

HELSINGFORS. De finländska tjänstemännen är på krigsstigen mot regeringens planer på inskränkt strejkrätt samt försämrade ekonomiska ersättningar. Parollen lyder ”Någon måtta”.

Antti Palola, STTK

− Vi vill sända en stark signal till regeringen om att vi inte godkänner regeringsprogrammets skrivningar, varken vad gäller förändrad arbetslivslagstiftning eller ändringar i socialtrygghetslagstiftningen, säger STTK:s ordförande Antti Palola till Arbetsvärlden.

Finland regeras av en fyrklöver med ordföranden för Samlingspartiet (motsvarar Moderaterna) Petteri Orpo som statsminister. Det näst största partiet Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra är finansminister och med i koalitionen finns även Svenska Folkpartiet samt Kristdemokraterna.

Orpo och Purra ser som sin främsta uppgift att sanera de dåliga statsfinanserna och har aviserat en lång rad åtgärder redan i regeringsprogrammet i juni. Trots nedskärningar i nästa års budget väntas ändå statsskulden växa de kommande åren.

Höjda bötesbelopp och tidsgräns för vilda strejker

Till det som fått den samlade fackföreningsrörelsen att gå i taket hör att regeringen vill minska möjligheten till politiska strejker samt höja bötesbeloppen när en strejk av domstol förklaras olaglig. En trepartsgrupp med regering, fack samt arbetsgivare har behandlat spörsmål kring arbetsfred, men utan resultat. Därför har frågan nu landat hos arbetsmarknadsdepartementet.

Regeringen vill höja bötesgränsen för olovliga strejker från nuvarande 31 900 euro till 150 000 euro. Därtill vill den begränsa rätten till så kallade politiska strejker, vilka föreslås få omfatta max ett dygn.

− STTK godkänner inte ändringar som avsevärt begränsar arbetstagarnas rätt till politiska strejker och sympatiåtgärder. Vi godkänner heller inte förhöjda böter då en strejk är olaglig eller planer att ge individuella böter vid olaglig strejk, förklarar Palola.

Räknat från och med 2010 har konflikternas omfattning varit störst i Norge, följt av Finland och Danmark. Sverige, med den klart största arbetsmarknaden, har det klart lägsta genomsnittliga antalet förlorade arbetsdagar per år under perioden. Källa: Medlingsinstitutet.

Flera politiska strejker

Efter att det jäst en tid i leden, genomfördes under förra veckan ett antal dygnslånga politiska strejker genomförts, främst av medlemsförbund inom landsorganisationen, men även exempelvis av STTK-anslutna Ammattiliitto PRO (motsvarar svenska Unionen). Fler politiska strejker är inplanerade till innevarande vecka.

Vill införa svenska industrimärket

Irene Wennemo
Irene Wennemo. Foto: TT

För att minska konfliktbenägenheten på arbetsmarknaden vill den finländska regeringen även se över landets förhandlingsmodell och tittar då västerut. Vid ett seminarium i onsdags i Helsingfors deltog bland andra svenska Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo. Dagen därpå hade Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat en helsida där hon intervjuades om Industriavtalet och märket, det vill säga den svenska modellen med principen om exportindustrin som löneledande.

Nyhetsbrev

Arbetsmarknadsminister Arto Satonen (Samlingspartiet) har nu gett parterna två månader för att ta fram en modell som mer liknar den svenska. VD:n för Teknologiindustrins arbetsgivare Jarkko Ruohoniemi berättade på torsdagskvällen i TV-kanalen MTV:s nyhetsprogram att man kommer att initiera kontakter med löntagarsidan.

Tjänstemannaordförande Palola ger tummen ner:

− Ett nytt förhandlings- och avtalssystem baserat på exportindustrin måste skapas genom förhandlingar mellan parterna och inte via lagstiftning, säger han till Arbetsvärlden.

Karensdag och sänkt a-kassa

Utöver förändringar i spelreglerna på arbetsmarknaden har regeringen också en rad förslag om nedskärningar i olika ekonomiska ersättningar. Det gäller bland annat reglerna för försörjningsstöd samt a-kasse-ersättning. Man vill även införa en karensdag helt utan lön vid första sjukdagen.

Hufvudstadsbladets liberala ledarsidas Torsten Fagerholm konstaterar att regeringen förvisso har parlamentarisk majoritet, men fastslår samtidigt lakoniskt; ”Hos Orpo och Purra fick arbetsgivarna och näringslivet snudd på fullträff för sin intressebevakning och lobbning, medan löntagarna i princip kammade noll”.

Har beställt bussar

Nu på lördag den 18 november anordnar tjänstemannens centralorganisation STTK en manifestation i Helsingfors. Dit väntas deltagare från hela landet.

− Vi har beställt bussar från flera olika orter till Helsingfors. Dessutom har vi bjudit in exempelvis andra centralorganisationer och deras medlemsförbund. Vi hoppas förstås att många ska komma till demonstrationen, avslutar STTK-ordföranden Antti Palola.

Sören Viktorsson
13 nov 2023 | 12:08

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev