Tidig insats från socialtjänst får unga att sluta begå brott Ju snabbare insatser desto bättre, när det kommer till unga som begår brott. Foto: Helena Landstedt / TT

Tidig insats från socialtjänst får unga att sluta begå brott

Socialtjänst En snabb insats från polis och socialtjänst för unga som begått sitt första brott gör att färre begår nya kriminella handlingar. Det visar ny forskning som följt ett projekt i Trollhättan.
27 jun 2023 | 15:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I Trollhättan stad har man jobbat med tidiga insatser på socialtjänsten för att undvika att unga återfaller i brott. Projektet kallas Tidig upptäckt – tidig insats (TUTI).

Orsaken är att kommunen för sju år sedan gjorde en kartläggning av unga som begår brott, och där såg att unga som flera gånger misstänktes för brott inte fick någon insats överhuvudtaget.

Nu har två professorer vid Högskolan väst, Anette Bolin och Emma Sorbring, kommit med en ny rapport om projektet på uppdrag av kommunen.

– Resultatet stärker våra erfarenheter av att ungdomar vill att samhället/vuxna ska reagera tidigt, redan vid första gången ett brott begås, säger Christina Malmsten, verksamhetschef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Trollhättans stad i ett pressmeddelande.

De vanligaste brotten de unga som deltagit i projektet har begått har varit ringa stöld, misshandel/hot/våld och ringa narkotikabrott. Det handlar om barn mellan 9 och 17 år. Redan hos polisen går deras ärenden vidare samtidigt till socialtjänst som till åklagare.

Ungefär hälften av de som erbjöds brottsförebyggande insatser tackade ja. Och en majoritet av de som intervjuats i forskarnas studie hade ett år senare inte haft någon ny kontakt med socialtjänsten.

Snabb insats är avgörande

Utöver samordning med olika aktörer, handlar det om tid. Innan man började använda sig av metoden kunde det gå lång tid mellan polisförhör och att få träffa en socialsekreterare.

Med metoden förkortades den tiden från några månader till några dagar.

– Att arbetet påbörjas snabbt är avgörande. Det behöver påbörjas i direkt anslutning till brottet eller oron, eller senast inom två veckor. Då ska den unga med föräldrar påbörja kedjan. Polis, socialtjänstens utredande mottagningsenhet och familjebehandlare utgör basen i arbetet, säger de båda forskarna i pressmeddelandet.

27 jun 2023 | 15:22
Om skribenten
Sandra Lund är reporter som jobbat med arbetsmarknadsjournalistik i över 15 år.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev