– Tanken att använda sig av bemanningsföretag är bra, de har ett incitament att sälja in och övertyga arbetsgivare att ta emot den här gruppen, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
I slutet av förra veckan kom regeringen med nya förslag om så kallade matchningsanställningar. Exakt hur de kommer att se ut presenteras först i samband med höstbudgetpropositionen. Klart redan nu är att privata bemanningsföretag, Arbetsförmedlingen och andra statliga aktörer föreslås få i uppgift att hyra ut personal till företag, som då slipper den administration som subventionerade anställningar innebär. Modellen har redan prövats i liten skala i Södertälje, då med lyckade resultat.
Lena Granqvist, t.f. samhällspolitisk chef på Saco, säger att det är svårt att ta ställning till förslaget innan det blir tydligt vad det exakt kommer att innehålla.
– Det är definitivt en intressant tanke, men det är svårt att säga bu eller bä innan vi kan se det konkreta förslaget.
Även tjänstemannayrken kan inkluderas
De grupper som regeringen hoppas kunna få enklare inträde på arbetsmarknaden genom anställningsformen är nyanlända med lägre utbildningsnivå samt äldre nyanlända. Fokus från regeringshåll har nu varit LO-arbeten, men modellen skulle kunna användas även inom tjänstemannayrken säger Samuel Engblom.
– Det beror naturligtvis på vilka aktörer som vill använda sig av tjänsterna, men det går att tänka sig tjänstemannajobb där språket inte är det viktigaste, säger han.
Lena Granqvist tror däremot att Sacos medlemmar förmodligen inte kommer att kunna ingå i satsningen på matchningsanställningar.
– Invandrade akademiker har främst behov av kompetensutbildning när de anländer till Sverige, så de kanske inte blir den primära gruppen just här, säger hon.
Både Lena Granqvist och Samuel Engblom säger att snabbspår snarare är det som kommer att främst kunna gynna nyanlända inom TCO:s och Sacos yrkesområden.
Tidigare förslag för krångligt
Sommaren 2014 tillsatte den dåvarande regeringen en utredning om just matchningsanställningar, då med fokus på långtidsarbetslösa snarare än nyanlända. Utredaren Anders Lago redovisade resultatet i mars förra året, och föreslog där ett liknande system som det som nu ligger på bordet. Både TCO och Saco hade då viss kritik mot förslaget. Saco framhöll bland annat en oro om att ersättningsnivåerna skulle bli svåra att fastställa för akademiker eftersom de varken har fastställda lägstalönenivåer i kollektivavtal med bemanningsbranschen eller för yrkesintroduktionsanställningar. TCO tyckte främst att förslaget var alldeles för krångligt.
– Vi har ett eget förslag som ingår i det vi kallar ”Rut på jobbet” som i stället är väldigt enkelt. Det ska bli intressant att se var i skalan det förslag om matchningsanställningar som kommer nu lägger sig, säger Samuel Engblom.