Sammanlagt hade TCO-förbunden 1 382 300 medlemmar 2016, en ökning med 33 649 personer (2,5 procent) sedan året innan. Unionen är det förbund som lockar allra flest, med 21 540 nya medlemmar är de nu uppe i ett medlemsantal om 643 669 personer. Vision står för den procentuellt största ökningen, 5,7 procent (10 230 personer), och är nu uppe i 189 504 medlemmar.
Även ST, Lärarförbundet, Teaterförbundet och Symf växte något under fjolåret. Resterande åtta TCO-förbund tappade i stället medlemmar. Värst ser det ut för SLF, Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet, TCO:s minsta förbund, som minskade från 844 medlemmar till 639.
Inkomstförsäkring en viktig förklaring
Unionen har under flera år ensamt stått för den absolut största delen av fackets totala medlemsökning i Sverige. 2015 visade Medlingsinstitutets siffror att av 33 000 nya yrkesaktiva medlemmar i facket totalt, anslöt sig 28 000 till just Unionen.
Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, som under många år forskat om fackens organisationsgrad i Sverige anser att inkomstförsäkringen är viktigaste förklaringen.
– Förklaringen till att Unionen är det förbund som ökar mest är förmodligen inkomstförsäkringen. Även om taket i a-kassan har höjts finns det stora grupper som tjänar mer än så. För inkomstförsäkring räcker inte ett medlemskap i a-kassan, då måste du bli medlem i förbundet också, säger Anders Kjellberg.
Allt sedan den stora fackliga medlemsflykten 2007, då a-kassan differentierades och därför blev betydligt dyrare för många, har TCO och Saco långsamt kunnat visa en återhämtning i medlemsantal, medan LO-förbunden fortsätter att tappa mark. LO har inte offentliggjort siffror för medlemsutvecklingen 2016 ännu, men turerna runt Kommunal väntas ha påverkat medlemsutvecklingen till det sämre. LO:s prognos för 2016 pekar mot 1 446 000 medlemmar enligt uppgifter till Aftonbladet.
– IF Metall skulle inte ha råd att erbjuda en inkomstförsäkring, då hade de fått höja medlemsavgiften rejält. Detta eftersom arbetslösheten vid lågkonjunkturer brukar vara hög bland medlemmarna. De kan alltså inte komma med det som ett rekryteringsargument.
Allt färre arbetare leder till LO-tapp
En anledning till att LO:s medlemsutveckling ser sämre ut är helt enkelt att det är dyrare att vara medlem i LO-förbund, samtidigt som LO-anställda ofta tjänar mindre än tjänstemän. Men det finns ytterligare en orsak till att tjänstemannasidan växer.
– Antalet tjänstemän ökar medan antalet arbetare minskar. Det är en utveckling som vi har sett under många år nu. Industrin tappar på arbetarsidan, men antalet ingenjörer blir hela tiden fler.
Ett undantag är hotell- och restaurangbranschen där antalet anställda ökar. Men där är anslutningsgraden mycket låg, runt 28 procent.
Bland tjänstemän i Sverige var organisationsgraden år 2015 74 procent vilket är en stabil nivå sedan tappet 2006-2007. Bland arbetare var organisationsgraden 63 procent, vilket är en minskning på elva procentenheter sedan 2007.
TCO redovisar inte hur stor del av de nya medlemmarna som är yrkesaktiva respektive studenter eller pensionärer. Studentmedlemskap i till exempel Unionen och Vision kostar endast 100 kronor för hela studietiden, vilket gör att även många högskolestuderande rekryteras.