TCO: Låt exploaterade löntagare stanna längre i Sverige Bygg, städ och restaurang är överrepresenterade när det kommer till utnyttjande av utländsk arbetskraft. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

TCO: Låt exploaterade löntagare stanna längre i Sverige

I sina remissvar på utredningen om hur Sverige ska komma till rätta med exploatering av utländska löntagare, föreslår TCO tydligare möjligheter att få stanna i Sverige. LO menar att utredningens förslag riskerar att bli "slag i luften". Svenskt Näringsliv anser att det saknas data om i vilken omfattning arbetskraftsinvandrare egentligen expoateras på den svenska arbetsmarknaden.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under tisdagen gick remisstiden ut för den statliga utredning om utnyttjande av utländsk arbetskraft och olovlig handel med arbetstillstånd som lämnades över till regeringen i början av november i fjol.

De mest uppmärksammade förslagen i utredningen är att det ska införas två nya brott – förbud mot att exploatera en utlänning under uppenbart orimliga villkor och förbud mot att ta betalt för att erbjuda en utlänning arbete. Båda dessa brott ska kunna leda till två till fyra års fängelse.

Utöver detta föreslår regeringens särskilda utredare Anita Linder bland annat att arbetsgivare ska kunna förvägras arbetstillstånd om hen blivit påförd särskilda sanktioner, och att särskilda krav ska ställas på de bostäder som arbetsgivare ordnar åt sin utländska arbetskraft.

TCO skriver i sitt remissvar att organisationen välkomnar vissa av de förslag som presenterats i utredningen, som att arbetskraftsexploatering och handel med arbetserbjudanden ska kunna leda till fängelse. Men samtidigt påpekar TCO att det är ”olyckligt att utredningen inte föreslår någon ersättning eller ytterligare möjlighet för arbetskraftsinvandraren att stanna i Sverige”, eftersom just arbetskraftsexploatering kan leda till att arbetstagaren tvingas att lämna landet.

TCO: inte tillräckliga åtgärder

På det hela taget anser TCO inte att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att problemet med exploatering av utländsk arbetskraft ska avhjälpas.

Ett exempel på det som organisationen anför är att utredningens förslag om förvägrande av arbetstillstånd är fakultativt och att utredningen ”tar sikte på de mest långgående missbruken av bestämmelserna och utnyttjanden av arbetskraftsinvandrare”. I ljuset av att Migrationsverket redan i dag har rätt att inte bevilja arbetstillstånd hos arbetsgivare och att det förekommit fall när det framgått att arbetsgivare har missbrukat arbetskraftsinvandringssystemet, menar TCO att kontrollmekanismerna bör vara mer precisa och långtgående.

TCO påtalar också i remissvaret att man, i motsats till den särskilda utredaren, anser att det bör införas ytterligare möjligheter för arbetskraftsinvandrare som fått sitt arbetstillstånd återkallat eller fått ett avslag på sin förlängningsansökan att stanna kvar en längre tid i landet. Detta menar organisationen skulle skapa en bättre balans mellan arbetskraftsinvandraren och arbetsgivaren, och mildra den tidigares beroendeförhållande till den senare.

LO: branschens arbetskraftsbrist ska bedömas

I utredningen läggs vid sidan av huvudförslagen en rad alternativa förslag fram, varav ett är att en arbetskraftsinvandrare ska tilldelas ett skadestånd på tre månadslöner om det visar sig att de arbetsvillkor personen förespeglats inte är korrekta. TCO ställer sig positivt till förslaget, men anser att skadeståndet i stället bör omfatta fyra månadslöner.

Nyhetsbrev

Också LO skriver i sitt remissvar att kontrollerna och uppföljningarna av arbetstillstånden bör skärpas för att de föreslagna lagarna inte ska riskera att bli ”slag i luften”. Därtill föreslår organisationen att arbetstillståndmissbruket ska bekämpas genom att enbart arbetsgivare inom branscher där det råder fastställd brist på arbetskraft ska beviljas arbetstillstånd, och att dessa tillstånd bara gälla för heltidsarbete.

Svenskt näringsliv: Skadestånd behövs inte

Svenskt näringsliv vänder sig i sitt remissvar mot att utredningen inte avgränsats till att avse endast arbetskraftsinvandrare utan omfattar all utländsk arbetskraft, vilket de påpekar att det inte låg i utredarens uppdrag att kartlägga.

Vidare menar Svenskt näringsliv att det inte finns tillräckligt med information och data att tillgå kring expolatering av endast arbetskraftsinvandrare, varför de anser att det inte går att dra några långtgående slutsatser om hur pass omfattande problemet är för den här gruppen.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "TCO: Låt exploaterade löntagare stanna längre i Sverige - Skyddsombudens Verkstad" 9 feb 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsrätt-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev