Svårt att slussa vidare till utbildning Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Simon Markusson

Svårt att slussa vidare till utbildning

Etablering Stora svårigheter kvarstår för den växande grupp som saknar gymnasieutbildning eller motsvarande. Mindre än 3 procent av nyanlända med kortare utbildning än svensk grundskola gick under 2016 vidare till reguljär utbildning efter att ha avslutat etableringsplanen.
13 jun 2017 | 13:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, sticker inte under stol med att det i princip är helt nödvändigt att ha gymnasiekompetens på svensk arbetsmarknad men pekar samtidigt på andra aktörers ansvar.

Att bara 3 procent av nyanlända med mindre än 9-årig utbildning i bagaget gick vidare till reguljär utbildning efter avslutad etableringsplan 2016 är en siffra som inte duger.

Utifrån ett samhällsperspektiv så är siffran på tok för låg.

– Utifrån ett samhällsperspektiv så är siffran på tok för låg. Sedan måste man fråga sig vad som är realistiskt för oss på Arbetsförmedlingen att uppnå med de regelverk vi har, säger Mikael Sjöberg.

– Det är viktigt att själva utbildningssystemen också utvecklas, och där har kommunerna ett ansvar. Bara en sådan sak som att väldigt få kommuner har flexibel skolstart. Sedan är ersättningssystemen viktiga och där har staten ett ansvar. Vi får se hur studiestartsstödet blir, det är en reform vi tror mycket på, säger Mikael Sjöberg.

Borde inte mer krut läggas på den här frågan?

– Det gör vi, vi har ett stort omställningsarbete där vi jobbar med matchning till arbete genom utbildning. Det är en av de stora omställningarna att förändra vårt arbetssätt.

Har ni satt upp någon konkret målsättning?

– Nej, det har vi inte.

Kommer det komma någon sådan?

– Det kan det alltid göra. Just nu är vi själva i en svårbedömd situation. Ta studiestartsstödet som kommer snart; vi har inte sett förordningarna ännu. Det innebär att beroende på hur generösa eller stela förordningarna blir så blir siffrorna väldigt olika.

13 jun 2017 | 13:51

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev