Stram budget stoppar spridning av arbetsmiljökunskap Den nya arbetsmiljömyndigheten kommer inte att kunna bedriva full verksamhet med den övergångsbudget som regeringen presenterades i förra veckan. Foto: Pontus Lundahl / TT

Stram budget stoppar spridning av arbetsmiljökunskap

Övergångsbudget Nystartade Myndigheten för arbetsmiljökunskap tvingas gå på sparlåga. På grund av övergångsbudgeten har myndigheten hamnat i svårigheter och kan varken anställa eller starta ytterligare verksamhet enligt planerna. Dessutom lever myndigheten under andra hot.
Carl von Scheele
20 nov 2018 | 10:41
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sedan i somras finns Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle. Man ska vara ett kunskapscentrum, sprida forskningsbaserad kunskap om arbetsmiljön och utvärdera arbetsmiljöpolitiken. Inrättandet av myndigheten applåderades av arbetsmarknadens parter, men regeringskrisen och övergångsbudgeten har satt käppar i hjulet för dess utveckling.

– Anslaget räcker inte för att klara det uppdrag som vi har fått. Nästa år blir ett år på lågvarv, säger generaldirektör Nader Ahmadi till Arbetsvärlden.

Missgynnas kraftigt av övergångsbudget

De strama principerna som styr övergångsbudgeten kommer att gynna vissa myndigheter, medan andra missgynnas, sa finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff i förra veckan.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap hör till de kraftigt missgynnade. Under sina första sju månader skulle myndigheten klara sig på 19 miljoner kronor. När man 2019 för första gången får en hel årsbudget stannar den på 33 miljoner kronor.

Enligt planerna skulle myndigheten vara fullt uppbyggd 2020, men det målet måste troligen flyttas fram.

– Vi arbetar just nu med vår prognos för åren 2020 till 2022. Vi får lov att lägga in en större del av uppbyggnaden de åren, säger Nader Ahmadi.

Utvärderingen av arbetsmiljöpolitiken är ett enormt arbete, men jag har ingen personal för att leverera det.

Myndigheten har fått flera uppdrag som den inte kan fullfölja på grund av dagens resursbrist. Ett exempel är utvärderingen av arbetsmiljöpolitiken.

– Det är ett enormt arbete, men jag har ingen personal för att leverera det.

Vid årsskiftet kommer myndigheten att ha 15 anställda, men målet är 35. Den fortsatta rekryteringen av personal ligger just nu på is.

Ingen från Arbetsmarknadsdepartementet vill låta sig intervjuas, men i ett mejl skriver Natalie Sial, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, att ”regeringens budgetförslag innebär i de allra flesta fall att den statliga verksamheten kan genomföras i samma omfattning som 2018.”

Hänvisar till vårens budget

Natalie Sial skriver också att Myndigheten för arbetsmiljökunskap har fått medel för en verksamhet i samma omfattning nästa år som i år.

”En nytillträdd regering har möjlighet att föreslå de justeringar och kompletteringar av statens budget för 2019 som den önskar. Detta kan göras till exempel i vårändringsbudgeten”, enligt samma mejl.

─ Departementet har medvetet lagt en budget på golvnivå. Det är upp till den nya regeringen att ha en dialog med oss och justera den. Jag utgår ifrån att detta görs i december inför nästa års regleringsbrev, säger generaldirektör Nader Ahmadi.

I valrörelsen hotade de borgerliga partierna med en nedläggning av myndigheten

Men inte bara övergångsbudgeten är ett problem för myndigheten. Dess framtid är osäker.

I valrörelsen hotade de borgerliga partierna med en nedläggning av myndigheten i olika pressuttalanden. Liberalerna, Centern och Moderaterna anser att dessa frågor kan skötas på andra sätt än genom den nya myndigheten.

Däremot är arbetsmarknadens parter positiva till dess tillkomst. TCO, LO, SACO, Svenskt Näringsliv, SKL, Arbetsgivaralliansen och Arbetsgivarföreningen KFO har alla drivit på för inrättandet av ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljön.

Carl von Scheele

/ Kontakta skribenten

20 nov 2018 | 10:41

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev