Stärkt skydd vid sjukdom för studenter som arbetat Jacob Adamowitcz, vice ordförande i SFS, vill se ett system där hela sjukförsäkringen är kopplad till studierna snarare än till studiemedlet. Foto: Per Orchidéen

Stärkt skydd vid sjukdom för studenter som arbetat

Sjukförsäkring Studenter som tidigare har arbetat och som nu inte tar ut studiemedel ska få möjlighet att behålla sin SGI, föreslår regeringen. Men det hjälper alldeles för få, menar Sveriges förenade studentkårer.
Karin Bromander
16 aug 2017 | 10:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag kopplas den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) till studiemedlet för de som studerar på studiemedelsberättigade utbildningar. Det betyder att den som läser utan att ta ut CSN inte kan ha sin SGI skyddad och därför får sämre eller ingen ersättning om den måste avbryta sina studier på grund av sjukdom. Det vill regeringen ändra på, och föreslår därför att skydda SGI:n för den som börjar studera efter att tidigare ha arbetat, oavsett om den tar ut studiemedel eller själv finansierar sina studier.

– När samhället utvecklas måste också våra regelverk göra det. Vi ska ha moderna trygghetssystem som ger ett bra skydd vid sjukdom, och det måste även gälla studenter, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

TCO: Stärker det livslånga lärandet

Att regeln borde ändras lyftes av regeringen för flera år sedan och var även ett av förslagen i den mycket omfattande parlamentariska socialförsäkringsutredningen som presenterades i början av 2015. Frågan har även lyfts av många organisationer, däribland TCO. Och regeringens förslag ser väldigt bra ut, säger välfärdsutredare Mikael Dubois.

– Det ligger i stort sett i linje med de förslag om sjukförsäkringen som TCO tidigare lagt. Det gör det möjligt för äldre att studera, till exempel de som inte har mer studiemedel att ta ut eller som har uppnått en ålder där de inte är berättigade till CSN. Förslaget går helt enkelt i takt med satsningen på livslångt lärande.

Fler studenter borde inkluderas

Även Sveriges förenade studentkårer, SFS, ställer sig positiva till att regeringen nu beslutat sig för att ändra på villkoren för studenter som inte tar ut studiemedel.

– Reformen skulle minska tröskeln för de som tidigare jobbat att kunna börja studera. Sedan är den ju också väldigt viktig för studenter som har barn, eftersom SGI:n även kopplas till föräldraförsäkringen, säger Jacob Adamowitcz, vice ordförande i SFS.

Men han tycker att regeringen borde gå längre för att hjälpa de som själva finansierar sina studier.

Vi ser gärna ett system där hela sjukförsäkringen är kopplad till studierna snarare än studiemedlet.

– Enligt regeringens egna beräkningar kommer den här reformen att gynna 7 000 studenter, men det är i dag uppskattningsvis 30 000 som studerar utan att ta ut CSN. Vi ser gärna ett system där hela sjukförsäkringen är kopplad till studierna snarare än till studiemedlet. Alla studenter ska kunna ha skydd vid sjukdom, inte bara de som jobbat tidigare.

Om förslaget röstas igenom i riksdagen föreslås förändringarna att träda i kraft när höstterminen startar 2018.

Karin Bromander
16 aug 2017 | 10:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev