Stark kritik när las-utredningen presenterades Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark får stöd av bland annat Therese Svanström i sin kritik mot Gudmund Toijers las-utredning. Foto: Montage med pressbilder av Fredrik Sandberg/Kristian Poohl/Eva Edsjö

Stark kritik när las-utredningen presenterades

Anställningsskydd Utredaren Gudmund Toijer hann inte ens presentera las-utredningen innan mottagaren – regeringen – riktade skarp kritik mot centrala delar i den.
1 jun 2020 | 18:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterade i en intervju med DN att utredaren gjort stora avsteg från direktiven och menade på att förslagen gav för stora fördelar åt arbetsgivarsidan.

Under presentationen på måndagseftermiddagen av utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” slog Gudmund Toijer ifrån sig.

– Jag anser naturligtvis att jag har följt direktiven. Sedan är det på det sättet att en sådan här utredning och de direktiv jag haft lämnar öppet för egna tolkningar, och man kan ta fasta på olika saker i direktiven. Jag har försökt skapa en balans i detta, säger han.

I korthet föreslår utredningen en förändring av turordningsreglerna, där undantagen nu föreslås uppgå till fem personer i stället för dagens två. Möjligheten till att slå samman driftsenheter tas bort och vid lika anställningstid föreslår utredare att det är upp till arbetsgivaren att besluta vem som ska få sluta.

Utredaren föreslår även att rätten till förtur till anställning för anställda med visstidsanställning ska sänkas från dagens 12 månader till 9 månader.


Utredaren Gudmund Toijer presenterar ”En moderniserad arbetsrätt” under en pressträff på måndagen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Förändringar i turordningsreglerna

En annan förändring rör tvister vid uppsägningar, här föreslår utredaren att anställningen upphör vid tvister för företag med färre än 15 anställda.  För större företag ska en domstol besluta om anställningen ska bestå under tvisten. Om uppsägningen inte har varit sakligt grundad föreslår utredningen att arbetstagaren ska vara garanterad ett ekonomiskt skadestånd på minst åtta månadslöner.

Dessutom föreslår utredningen att arbetsgivaren ska erbjuda ”skälig kompetensutveckling”, vilket ska bli en del av den nya lagstiftningen.

Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

Helt otänkbart att regeringen skulle kunna gå vidare

Flera fackliga företrädare har kritiserat utredningen. Däribland TCO:s ordförande Therese Svanström som dömer ut förslagen:

”Utredningens förslag skulle kraftigt snedvrida balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel. Anställningsskyddet för den enskilde skulle försvagas och godtyckliga uppsägningar skulle bli vardag. Det ger varken fler eller bättre jobb, utan bara en ökad otrygghet för alla arbetstagare i Sverige. För mig är det helt otänkbart att regeringen skulle kunna gå vidare med utredningens förslag”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Den enskilde i princip blir rättslös

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, delar Eva Nordmarks bild av att utredningen förändrar balansen mellan parterna.

– Fem undantag är väldigt kraftfullt. Det innebär i praktiken att man är provanställd på livstid om man är anställd i ett litet företag. Förslaget innebär att maktbalansen mellan parterna upphör. Exempelvis ser vi att den enskilde i princip blir rättslös i förslaget om tvister mellan parterna, eftersom vi inte kommer kunna driva saker som vi tidigare tvistat om, säger hon.

Sveriges Ingenjörer: ”Provanställd på livstid”

Camilla Frankelius. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Frankelius trycker vidare på att förslaget innebär andra negativa sidoeffekter:

– I debatten har Centerpartiet och Liberalerna sagt att det blir lättare att anställa. Men de här frågorna hänger faktiskt inte ihop. Man behöver inte försämra tryggheten för andra, för att öka möjligheterna att anställa. Dessutom tar man i så hårt i förslaget att det ökar på andra problem som följer av otrygga anställningar. Exempelvis blir det svårare för dem att komma in på bostadsmarknaden, då det försvårar möjligheterna att få ett hyreskontrakt eller att få låna till en bostad.

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, hör till de som välkomnade utredningen. Hon gick till motangrepp mot arbetsmarknadsministerns avståndstagande och menade att det alls icke var fråga om något avsteg från direktiven:

– Jag beklagar att Eva Nordmark känner sig tvungen att ha den typen av retorik för att tillfredsställa LO. Från vårt perspektiv uppfyller den här utredningen den överenskommelse vi har inom januariavtalet, säger hon till Expressen.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 4 jun 2020:

    Va då? Öppna för egna tolkningar? Vad menar karln? Tänk om alla fick tolka lagar och regler som man själv vill, hur skulle det se ut?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev