I början av mars får en person som har chefsberedskap på ett av landets Sis-hem ett samtal från polisen. Polisen säger att man har en anställd sjuksköterska från hemmet i förvar. Och att sköterskan haft på sig narkotikaklassade läkemedel, som han själv säger att han tagit under sitt arbetspass tidigare under dagen.
Det visar sig att han, och en kollega, gått igenom de läkemedel som finns inlåsta i ett skåp i ett låst rum på boendet. Något som görs varje vecka, och då endast av sjusköterskor. Och att det har rapporterats en avvikelse, där 21 lugnande narkotikaklassade tabletter ska ha kasserats.
Rökte cannabis varannan vecka
Polisen uppmärksammade sjuksköterskan när han körde en obesiktad bil. Han fick då också göra ett urinprov och berättade då själv för polisen att det skulle visa positivt för cannabis.
När cheferna några dagar senar får tag i sjuksköterskan på telefon, säger han att han endast tagit 15 tabletter, lider av sömnproblem och tar cannabis regelbundet var fjortonde dag när han spelar med ett band.
Arbetsgivaren frågar om de kan hjälpa honom, men han säger själv att han ska söka upp öppenvården. Hans provanställning sägs upp, och det som hänt anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och till Personalansvarsnämnden, PAN.
Samtalet avslutas med att han önskas lycka till, och att enhetschefen beskriver hur goda förmågor han har som sjuksköterska.