Regeringen vill att parterna ska hitta lösningar på sjukfrånvaron

Sjukfrånvaron Regeringens kom i dag med förslag som ska pressa arbetsgivarna att öka takten i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Samtidigt kom socialförsäkringsministern med en morot: om arbetsmarknadens parter har bättre förslag kan regeringen tänka sig att dra tillbaka sitt eget.
6 apr 2016 | 17:13
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi måste sluta att bara prata arbetsmiljö, vi måste också aktivt göra arbetsmiljö, förklarade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i dag när hon presenterade ytterligare ett åtgärdsförslag för att hålla tillbaka ökningen av sjukfrånvaron.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Maja Suslin/TT.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Maja Suslin/TT.

I förra veckan började den nya förskriften om psykosocial arbetsmiljö att gälla. I går presenterades en kartläggning som forskare vid Stockholms universitet gjort åt Arbetsmiljöverket och som visar att arbetsplatsens organisation är en viktig faktor som påverkar sjukfrånvaron. Och i dag kommer alltså regeringen med en åtgärd som ska få arbetsgivarna att jobba hårdare för att förebygga sjukskrivningar.

Förslaget om så kallad hälsoväxling går i stora drag ut på att arbetsgivare ska betala en fjärdedel av kostnaderna för anställdas sjukskrivningar från och med dag 91. Statens ”betalning” tillbaka till arbetsgivarna blir i stället en generell sänkning av arbetsgivaravgiften. Småföretagarna ska delvis skyddas genom ett fribelopp och vissa grupper i arbetskraften undantas, till exempel unga med sjukersättning och de som har lönebidrag eller särskilda anställningsstöd.

Besviket SKL

Störst problem med sjukskrivningar har i dag kommuner och landsting. Arbetsgivarorganisationen SKL är inte oväntat besvikna i dag, efter att i går ha fått glädjebesked om 10 miljarder kronor extra till välfärden 2017.

– Förslaget är fel väg att gå och det kan leda till en tuffare arbetsmarknad. Medfinansiering har prövats tidigare och det finns inga belägg för att det ledde till att fler sjukskrivna återgick i arbete. Istället blev det svårare för personer med ökad risk för ohälsa att få arbete när arbetsgivare blev mer försiktiga vid rekrytering, kommenterar SKL:s ordförande Lena Micko.

Företagarna tycker att det är bra att förslaget drabbar offentlig sektor mest som har störst andel sjukskrivna. Företagarnas vd Günther Mårder menar dock att de färre företag som ändå berörs trots fribeloppet kan hamna i stora svårigheter, och förslaget kan göra de som riskerar sjukskrivningar mindre attraktiva för arbetsgivarna.

Drar tillbaka om parterna har något bättre

Det är inte hugget i sten att regeringens förslag blir huvudalternativ om nya åtgärder för att sänka långtidssjukskrivningarna ska införas i höstens budgetförslag för 2017. På dagens presskonferens meddelade Annika Strandhäll att om parterna i dialog med regeringen i stället lyckas prestera ett bättre förslag så är regeringen beredd att dra tillbaka sitt eget.

”Det får inte innebära att staten inte är med och tar del i ansvaret för att hejda den ökande sjukfrånvaron.”

– Branschanpassade lösningar i kollektivavtal är ofta de bästa lösningarna, menar TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar, men det får inte innebära att staten inte är med och tar del i ansvaret för att hejda den ökande sjukfrånvaron.

Tror detta kan bli en morot

Mikael Dubois, TCO.

Mikael Dubois, TCO.

TCO:s utredare i välfärdsfrågor, Mikael Dubois, tror att det här kan bli en väldigt stor morot för att verkligen implementera den nya föreskriften om psykosocial arbetsmiljö. Det är fortfarande oklart på vilken nivå parterna ska föra dialogen och Mikael Dubois konstaterar att just nu är många upptagna med avtalsrörelsen.

– Frågan är hur man sedan ska bedöma parternas förslag i förhållande till regeringens förslag. Är det något man ska räkna på? Det är frågor man måste fundera på sedan.

– Och vad händer om avtalet ändras på vägen – ska det då återigen bedömas utifrån regeringens förslag?

Regeringens eget förslag om hälsoväxling kommer att vara ute på remiss fram till i juni.

6 apr 2016 | 17:13
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev