”Politiken har för låg ambition med kompetensförsörjningen” Det är hög tid att ta kompetensförsörjningen på mer allvar, säger Håkan Gustavsson, TCO, med adress till politikerna. Foto: Markus Marcetic

”Politiken har för låg ambition med kompetensförsörjningen”

Kompetensbrist Sverige befinner sig i en uppåtgående konjnuktur, och arbetskraftsbristen ökar. Nu är det hög tid att satsa kompetensutveckling och vidareutbildningar, menar TCO:s arbetsmarknadsutredare Håkan Gustavsson.
17 dec 2021 | 15:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bristen på kompetens ökar. Arbetsförmedlingens senaste prognos liksom Välfärdskommissionens slutrapport i veckan tar upp kompetensbristen som ett växande problem på arbetsmarknaden.

Men Håkan Gustavsson, utredare på TCO och erfaren arbetsmarknadsanalytiker, tycker att kompetensförsörjningsområdet inom politiken präglas av avsaknaden av behövliga beslut.

Vi kan inte vänta oss igenom den här konjunkturuppgången och avvakta med att utbilda till nästa lågkonjunktur.

– Alla pekar på en uppgångsfas nu – såväl Arbetsförmedlingen, Konjunkturinstitutet och Riksbanken. Vi kan inte vänta oss igenom den här konjunkturuppgången och avvakta med att utbilda till nästa lågkonjunktur. Bristen kommer att fortsätta stiga, det är så de historiska mönstren ser ut.

– Men inom politiken har man för låg ambition.

TCO har redan reagerat på arbetsmarknadsprognosen genom att påminna om ”gamla” krav om ett utbildningsutbud som möter de behov som finns på arbetsmarknaden liksom kortare utbildningar för yrkesverksamma på både högskolan och yrkeshögskolan.

Men också bristen på arbetsmarknadsutbildningar är en fråga som rör hela arbetsmarknadens behov. Och där är Håkan Gustavsson mycket kritisk till att den nya budgeten för 2022 sänkte ambitionen ytterligare.

– Ambitionsnivån är inte noll, men för låg .., säger han lite diplomatiskt.

AF:s upphandlingar överklagas

Hur ser du på att Arbetsförmedlingen har haft svårt att göra av med anslag till bland annat arbetsmarknadsutbildningar?

– Det har varit svårt att starta utbildningar i pandemin. Arbetsförmedlingen tampas också mycket med upphandlingar som överklagas. Vad jag förstår finns inga transportutbildningar alls på grund av överklaganden. Det handlar om ganska stora volymer utbildningar.

Även om brist på folk med kompetens i LO-grupperna inte i första hand är tjänstemannafrågor, får det avtryck både i svensk ekonomi i allmänhet och tjänstemännens arbetsvardag.

– Det är ju viktigt att alla kompetenser finns på plats – alla kompletterar varandra: sjuksköterskornas jobb underlättas av att undersköterskorna finns på plats, lärarna får en drägligare arbetstillvaro av att andra yrkesgrupper som lärarassistenter finns på skolorna.

17 dec 2021 | 15:55
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Christina 20 dec 2021:

    Det är bättre att anvisa sökande till den regionala utbildningen istället för arbetsmarknadsutbildning. Där finns ett enormt mycket större utbud, Yrkeshögskola t.ex är bra utbildningar inom områden där det behövs arbetskraft, de är gratis och CSN-berättigade. För de sökande som av någon anledning inte kan få CSN kan aktivitetsstöd vara möjligt. Det blir bättre för alla parter och vi slipper krånglet med upphandlingar och överklaganden.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev