Efter att SCB gjort en omtolkning av friskolors rätt till sekretess får Skolverket inte längre dela uppgifter om enskilda skolor.
Bakgrunden är en dom i Kammarrätten som säger att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut.
Utbildningsminister Anna Ekström vill inte säga hur situationen kommer att lösas och hur lång tid det kommer att ta.
– Jag kan inte svara på några frågor om hur och när. Men min ambition är att hitta en lösning med de verktyg vi har.
Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på lösningar senaste den 4 september.
– Situationen är otroligt allvarlig. Vi kommer inte att kunna följa resultat och föräldrar kommer inte att kunna följa resultat. Samhället måste ju kunna hålla koll på hur det går för skolorna, säger Anna Ekström.
Och eftersom lika villkor ska gälla för fristående och kommunala skolor kan myndigheten nu inte ge ut några uppgifter alls. Från och med september kommer endast siffror på riksnivå att publiceras, meddelar Skolverket.
Den nya sekretesstolkningen innebär dessutom att Skolverket inte får lov att dela statistiken inom den egna myndigheten, trots att det alltså är Skolverket självt som givit SCB i uppgift att samla in uppgifterna. Tidigare har myndigheten använt den insamlade statistiken som underlag för att fördela statsbidrag. På så sätt har skolor i socioekonomiskt utsatta områden kunna få riktade pengar.
Skolan har ju ett utjämnande uppdrag, det är viktigt att de har resurser för att kunna genomföra det
– Det kan vi inte göra nu. Att föräldrars utbildningsbakgrund spelar roll för hur elever presterar i skolan är välkänt, till exempel genom att föräldrarna kan hjälpa sina barn. Skolan har ju ett utjämnande uppdrag, det är viktigt att de har resurser för att kunna genomföra det, säger Eva Durhán, chef för analysavdelningen på Skolverket.
Skolverket får nu lägga om sitt arbete för att skapa nya verktyg att fördela statsbidragen. Eva Durhán säger att läget inte är kritiskt riktigt ännu – det är inte särskilt troligt att förhållandena ändras de närmsta åren, de områden som är resurssvaga idag kommer förmodligen att vara det nästa år också.
– Men vi kan ju inte vänta hur länge som helst. Och vi får ju heller inga uppgifter om det öppnar nya skolor.
Ingen information om lärartäthet
Den nya tolkningen av sekretess innebär också att föräldrar och elever från och med i september inte längre kommer att kunna använda sig av Utbildningsguiden för att söka information om till exempel lärartäthet, betyg eller genomströmning.
Både SKR och Friskolornas riksförbund är kritiska mot domen.