Efter många och långa diskussioner med parlamentariker har parlamentets förhandlare och rapportörer i minimilönefrågan, kristdemokraten Dennis Radtke och socialdemokraten Anges Jongerius, lagt fram ett förslag till ståndpunkt om hur direktivet om minimilöner bör utformas.
Men de vill inte låta parlamentet behandla dokumentet i plenum innan förhandlingar om direktivet startar med ministerrådet och EU-kommissionen, utan enbart ta upp ståndpunkten i sysselsättningsutskottets sammanträde på torsdag.
Jag är så less på dessa två. De är helt tondöva. De vägrar att lyssna på några andra.
– Jag är så less på dessa två. De är helt tondöva. De vägrar att lyssna på några andra. De vill också kringgå parlamentet och inte lägga förslaget till omröstning i plenum. Detta är demokratiskt ohållbart, säger Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani, Centerpartiet, till Arbetsvärlden.
Hon förbereder en namninsamling som ska tvinga fram behandling i plenum av parlamentets ståndpunkt om minimilöner. Om utskottet beslutar på torsdag om omedelbara förhandlingar med ministerrådet och EU-kommissionen skrider hon till verket.
– Ja, talmannen kommer att ha kravet på sitt bord samma dag eller dagen efter.
”Använda alla medel som står till buds”
Även socialdemokraten Johan Danielsson är irriterad på de två rapportörerna och frustrerad av deras agerande. Om de svenska förslagen till lösningar inte får gehör i utskottets behandling kan vägen till en förändring av förslaget gå via namninsamling.
– Vi ska använda alla medel som står till buds så vi får en så bra produkt som möjligt, säger han till Arbetsvärlden.
”En tvåstegsraket”
Det är inte ovanligt att förhandlingar om direktivs utformning startar när berört utskott är överens om en ståndpunkt, tillägger Danielsson. Då sker en informell förhandling mellan parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen. I ett senare skede tas frågan upp i parlamentets plenum.
– Vi kan säkerligen få ihop namn till en votering i plenum, men vi måste också i plenum få en majoritet som vill behandla sakfrågan. Det är en tvåstegsraket, säger Johan Danielsson.
Av parlamentets över 700 ledamöter behövs underskrifter från 71 parlamentariker för att tvinga fram en omröstning i plenum.
– Vi lär slå den gränsen med hästlängder, säger Abir Al-Sahlani, som räknar med underskrifter från samtliga svenska ledamöter oavsett partifärg och sammanlagt kanske mer än 100 undertecknare.
Om hennes namninsamling lyckas helt och fullt kan parlamentets ståndpunkt behandlas i plenum i mitten av december. En plenumbehandling kan leda till ändringar i den ståndpunkt som utskottet röstar fram på torsdag.
Hon ser de båda rapporternas strategi som ett taktiskt drag där plenum först långt senare får rösta om handlingen.
– De två rapportörerna tänker först ha en förhandling och sedan komma med ett starkare mandat till plenum, säger Abir Al-Sahlani.
”Sämre än direktivet”
Hon har länge kritiserat deras förslag till ståndpunkt. Parlamentariker lämnade in långt över 800 ändringsförslag, men enbart en liten del av dem har arbetats in i ståndpunkten, enligt Al-Sahlani.
Innehållet i rapportörernas förslag är sämre än det direktivförslag som EU-kommissionen lag fram, hävdar hon också.
Johan Danielsson ser rapporternas kompromiss till ståndpunkt som otillräcklig och ingenting som de svenska parlamentarikerna kan stödja.
För att direktivet ska kunna antas måste parlamentet och ministerrådet vara överens om dess slutliga utformning, vilket manglas fram i förhandlingarna. Frankrike tar över ordförandeskapet i EU efter årsskiftet och har som prioriterat mål att ena medlemsländerna om minimilönerna.