Efter mer än fem decennier av inbördeskrig och efter nära fyra års fredsförhandlingar fanns stora förhoppningar om en nystart för Sydamerikas tredje största ekonomi, Colombia. Ett fredsavtal skulle ge bättre ekonomi som i sin förlängning skulle reformera arbetsmarknaden.
Colombias arbetsmarknad
- Facklig anslutning: Lägre än 5 procent.
- Informella sektorn: 63,7 procent av arbetstagarna (2013, utanför jordbrukssektorn).
- BNP-tillväxt: Cirka 3,1 procent (2015).
- Inflation: 5,0 procent (2015).
- Arbetslöshet: 10,1 (2014).
Källor: Utrikespolitiska institutet, Världsbanken.
TCO, LO och Svenskt näringsliv genomförde 2002–2012 ett arbetsmarknadsprogram i Colombia för bättre förhandlingsklimat mellan arbetsmarknadens parter.
Få har kollektivavtal
Inför folkomröstningen sade Luis Alejandro Pedraza, ordförande för den största centralorganisationen CUT, att arbetstagarna är de som har lidit mest av intolerans, stigmatisering och förföljelse och därmed har störst intresse av att ett fredsavtal kommer på plats. CUT organiserar bland andra lärare, den yrkesgrupp som tillsammans med bananarbetare har kollektivavtal i någon nämnvärd omfattning (totalt omfattas knappt fem procent av landets löntagare av kollektivavtal).
Samtidigt har företrädare för facken understrukit att fredsavtalet inte skulle innebära ett ja till den nyliberala politik som landets president och fredsförhandlingarnas initiativtagare, Juan Manuel Santos, står för. Utifrån CUT:s perspektiv har Santos politik eliminerat såväl arbetsrätt som fackliga rättigheter.
Helt olika syn på skattereform
Arbetsvärlden har förgäves sökt representanter för de tre fackliga centralorganisationerna för en kommentar om hur de kommer att arbeta vidare för en varaktig fred, och vilka konsekvenser valresultatet får för arbetsmarknaden.
Arbetsgivareorganisationen ANDI å sin sida skriver i ett mejl till Arbetsvärlden att det ännu är för tidigt att säga något om vilka konsekvenser folkomröstningens resultat får för arbetsmarknaden. Man hänvisar till ordförande Bruce Mac Masters uttalande där han efter omröstningen pekar på ”vikten av att landet, då det står inför sin största utmaning på mycket länge, agerar moget och enas kring ett nationellt mål”.
Arbetsgivarna välkomnar regeringens förslag om en skattereform med väsentligt sänkta arbetsgivaravgifter, och ser det som en väg till ett starkare och mer konkurrenskraftigt näringsliv. CUT kallar skattereformen en ”plundringsreform”.
Ett land med lågt rättighetsindex
Åren av väpnad konflikt har inneburit mord och attacker på fackföreningsaktiva och Colombia anses som ett av världens farligaste länder för fackligt verksamma. I Världsfackets senaste globala rättighetsindex hamnar Colombia i gruppen länder med sämst arbetsvillkor.