Uppdrag granskning visar kampanjen mot strejkrätten Containerhamnen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Ledare

Uppdrag granskning visar kampanjen mot strejkrätten

Hamnkonflikten i Göteborg är unik och bör inte mötas genom inskränkt strejkrätt som möjliggör avtalsshopping.
17 jan 2018 | 11:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ikväll sänds Uppdrag granskning om konflikten i Göteborgs hamn. Sedan tidigare är det känt att konflikten är minst sagt infekterad. I Uppdrag granskning framkommer att arbetsgivaren APM Terminals understöds ekonomiskt av Svenskt Näringsliv. Medlingsinstitutets utredare menar sedan tidigare att Hamnarbetarförbundet egentligen inte vill samordna sig eller ingå kollektivavtal.

Situationen i Göteborg är unik. Lektorn i arbetsrätt Mats Glavå konstaterar i ETC att han inte känner till några andra arbetsplatser där den utmanande fackföreningen, som inte är kollektivavtalsansluten, är större än den kollektivavtalsanslutna parten. I andra fall blir alltså arbetsfreden större när ett kollektivavtal finns på plats. I vanliga fall löser också facken ”tvisten” internt om två fack skulle teckna avtal med en arbetsgivare i samma bransch. I hamnen rör det sig om ett icke-LO-fack.

På grund av den unika situationen är det inte osökt att se utredningen av strejkrätten som en politisk eftergift åt Svenskt näringsliv.

En inskränkt strejkrätt riskerar att slå mot mindre fack som ställer tuffare krav. Arbetsgivaren kan då välja ett fack som ska anses omfatta hela branschen, oavsett yrkesroll, och det tecknade kollektivavtalet ska då anses gälla för hela branschen. Det är det som kallas att man möjliggör avtalsshopping för arbetsgivaren.

Den tidigare förbundsjuristen på LO-TCO Rättskydd Kurt Junesjö pekar i Arbetaren och i Arbetet på vad det skulle innebära inom LO-sfären: En tidigare konflikt har rört att arbetsgivaren velat att kollektivavtalet med IF Metall ska gälla för hela branschen när Pappers vill teckna avtal. Även på tjänstemannasidan finns flera branscher med flera yrkesgrupper och fackförbund. Det vore därför ett allvarligt hot om den inskränkta arbetsrätten skulle öppna för avtalsshopping.

 Problemet i dagens ekonomiska utveckling är inte att facket har för stor makt.

Ännu längre går lektor Christer Thörnqvist som i Arbetsvärlden hävdar att utredningen kan öppna upp för så kallade gula fackföreningar, det vill säga fack styrda av arbetsgivaren. Han påpekar också att inskränkt strejkrätt vore ett avsteg från det ”gentlemen’s agreement” som Saltsöbadsavtalet innebar: facket lovade att använda strejkvapnet måttligt, arbetsgivarna att inte använda strejkbrytare som gula fack och staten att hålla sig borta och låta parterna sköta tvister. Om regeringen vill värna den svenska modellen bör den därför hålla sig borta från strejkrätten.

Men Göteborg då – ska det bara få pågå? En enda unik konflikt är inte skäl att öppna upp för avtalsshopping. Problemet i dagens ekonomiska utveckling är inte att facket har för stor makt. Det är motsatsen. För att kunna ha kvar förhandlingsstyrka gentemot arbetsgivarna måste facken ha kvar strejkrätten.

17 jan 2018 | 11:48
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av charlie 18 jan 2018:

    UG redovisning var en grannlaga redovisning, Men Jan Sjölins slutkommentar att om alla gick med i Transport så var frågan löst , omvänt då om alla gick med i Hamn 4,
    Hur blir det då

    Att vara med i ett Lo förbund innebär inget inflytande för lokala avdelningar de kan inte tekna avtal eller ingå avtal

    Charlie

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev