Nu har Arbetsvärlden långintervjuat arbetsmarknadens makthavare om de viktiga frågorna för landet och inför valet. Särskilt Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Carola Lemne, Svenskt Näringsliv, lyfter fram sina visioner för Sverige. Det blir mer ideologiskt.
Karl Petter Thorwaldsson vill utjämna inkomstklyftor mellan samhällsgrupper och mellan stad och land genom stora satsningar på skola, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg. Kapitalskatterna ska höjas för att komma till rätta med att ”vi har blivit ett skatteparadis för rika i Sverige”. Människor ska känna trygghet och framtidstro, på arbetsmarknaden och för samhället.
Det som håller Carola Lemnes medlemmar vakna om natten är annars brist på kvalificerad personal.
Carola Lemne nämner i stället just kapitalskatterna som skatter som måste sänkas. Som hindrar företagandet i landet. Hon vill se ett samhälle där individen genom utbildning har makten att själv göra sig attraktiv på arbetsmarknaden och hitta nya jobb och möjligheter. Där ökade inkomstskillnader fungerar som drivkraft för drömmar. Där tryggheten inte ligger i regler utan i den egna förmågan: ”Du ska våga söka olika jobb och, om du blir av med jobbet, ha chans att få ett nytt. Hela den resan är för mig ett bra samhälle.”, som Carola Lemne beskriver sin vision av ett gott samhälle.
Det som håller Carola Lemnes medlemmar vakna om natten är annars brist på kvalificerad personal. Kompetensförsörjning både genom grundutbildning och omställningsutbildning senare i livet har växt till en avgörande fråga på svensk arbetsmarknad. TCO:s hjärtefråga är fler utbildningar för yrkesverksamma för att klara kompetensförsörjningen.
Men så är vi ju också programmerade att fokusera mer på förluster mer än att värdesätta vinster.
Märkligt nog stannar ofta de politiska diskussionerna i valrörelsen i stället vid hur det ska bli enklare att göra sig av med anställda än hur det ska gå till att skaffa fler. Men så är vi ju också programmerade att fokusera mer på förluster mer än att värdesätta vinster. Skiljelinjerna är kända: Svenskt Näringsliv vill förändra turordningsreglerna och även lagstiftningen kring personliga skäl för uppsägning, medan facken håller emot som ett värn mot godtycke och för omställningsavtalen.
Välfärden spelar en avgörande roll för arbetsmarknadens makthavare. Lena Micko på SKL trycker på genomtänkta förväntningar från nationell nivå på kommuner och landsting. Saco vill öppna upp för en diskussion om mer privat finansiering eller finansiering genom parterna. Medan TCO talar om hur villkoren för dem som arbetar i välfärden måste förbättras för att verksamheterna ska fungera bättre.
LO pekar på behoven av välfärdsinvesteringar. Svenskt Näringsliv på möjligheten till effektiviseringar. Carola Lemne ger en pregnant beskrivning och menar att effektiviteten inom välfärden skiljer sig mycket i landet: Om den sämsta fjärdedelen höjde sig till den näst sämsta fjärdedelens nivå, skulle vi spara 40-50 miljarder per år, enligt Svenskt Näringsliv.
PS. I Almedalen den 4 juli kl 13.00 håller Arbetsvärlden ett seminarium med Eva Nordmark, Göran Arrius, Carola Lemne, Torbjörn Johansson och Lena Micko. Boka in tiden redan nu!