Det har varit ett tufft år för regeringen i arbetsmarknadspolitiken. Kritiken från både fack och arbetsgivare har varit hård och ofta samstämmig.
Det har handlat om las-överenskommelsen. Hur kunde regeringen missa att ge de pengar som CSN kräver för att hantera omställningsstudiestödet? Det har talats om avtalsbrott från Saco-förbund och givits ”underkänt betyg” från Svenskt näringsliv.
Och det har handlat om etableringsjobben. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl har ifrågasatt om regeringen alls har någon linje i jobbpolitiken. Och riktat nedgörande kritik mot regeringen för att etableringsjobben inte införts: ”Jag kan inte förstå det på något annat sätt än att regeringen inte vill integrera nyanlända och få långtidsarbetslösa i jobb.”
Och LO har länge krävt ökade resurser till både yrkesvux och arbetsmarknadsutbildningar.
Alla var kanske inte nöjda med allt, men man var åtminstone överens.
Dessutom har regeringen lyckats reta upp främst Svenskt näringsliv, men även TCO och Saco med inkomstgränsen för utländsk arbetskraft.
Bakgrunden har ofta varit en hel rad med överenskommelser mellan parterna och den tidigare regeringen. Ett ménage à trois som på sistone fått sig en törn när Sverigedemokraterna kommit med i leken.
Strejkrätten reformerades genom en överenskommelse mellan parterna efter press från regeringen.
Likaså arbetsrätten, där ett avtal slöts som inkluderade ersättning till omställning från staten.
Korttidsarbete förstärktes efter önskemål från parterna och staten tog en del av kostnaden för lönerna när en kris bedöms vara av kortvarig karaktär.
Och inte minst etableringsjobben krönte de nya samarbetena mellan fack, arbetsgivare och staten. Nu skulle nyanlända och långtidsarbetslösa komma i arbete – med hjälp av statliga pengar.
Angiverilagen kommer att aktivera både fack och arbetsgivare och göra det fortsatt besvärligt för regeringen.
Alla var kanske inte nöjda med allt, men man var åtminstone överens. Men Sverigedemokraterna är inga fans av etableringsjobben. Samtidigt som partiet vänt sig mot utländsk arbetskraft i låglönejobb.
Kanske tyckte regeringen att det var dags att reparera sprickorna till parterna med budgetbeskeden om etableringsjobb och yrkesvux.
Men tusentals väntar fortfarande på besked om omställningsstudiestöd från CSN.
Och angiverilagen kommer att aktivera både fack och arbetsgivare och göra det fortsatt besvärligt för regeringen.
Johan Pehrson får trots budgeten räkna med fortsatt hård kritik från arbetsmarknadens parter.